Bröderna Hasse och Bengt Eriksson har båda jobbat på SSAB och alltid tyckt om att fotografera. För Bengt har det varit ett fritidsintresse medan det blev Hasse yrke. Nu ställer de tillsammans ut några av sina naturbilder i Blå Lågan. Foto: Henrik Hansson

Bengt Eriksson började fotografera 1957, då var lillebror Hasse bara två år gammal. Sexton år senare får Hasse en kamera i födelsedagspresent av storebror Bengt som även lär honom att fotografera.

För Bengt har fotograferandet varit ett fritidsintresse medan det blev Hasses levebröd. Men först började de båda jobba i Domnarvets Järnverk. Bengt började 1958 och då i stålverket, efter militärtjänstgöring på I13 i Falun 1960-1961 återvände han till Domnarvets järnverk och när den första galvaniseringslinjen, Galvettan, började byggas 1963 var han med och körde igång. Åren därefter var han med om att bygga flera nya linjer för att i slutet av 1970-talet återvända till östra sidan när Galvettan skulle byggas om till en aluzinklinje. Och där blev han kvar tills han gick i pension 2006.

1984 konverterade han från arbetare till tjänsteman och var under de sista åren eltekniker. När Galvettan som numera hette Metallbeläggningslinje 1 skulle uppgraderas återvände Bengt för att bistå i arbetet men då som konsult. Han var även med när den sista rullen kördes genom linjen den 15 december 2011 och fick trycka på nödstoppsknappen när slutänden kom upp ur grytan.

Bengt Eriksson har alltid fascinerats av naturen och särskilt fåglar och fjärilar. I Blå Lågan ställer han ut sina fjärilsbilder. Foto: Henrik Hansson

Pressfotograf

Hasse började i plåtslagarverkstaden 1973 och blev den trogen under sina tio år i företaget. Det var hans intresse för fotografering som fick honom att säga upp sig. 1985 fick han jobb som pressfotograf på Borlänge Tidning och fem år senare startade han eget. 1997 utökade han genom att anställa Henrik Hansson. Och även om Hasse egentligen är pensionär på papperet så jobbar han fortfarande lite då och då.

Hasse har fotograferat det mesta från nyhetsbilder och arbetsplatsreportage till rockkonserter och fåglar. Inget är för stort eller smått. Det mesta intresserar honom. Och de senaste åren har han även fotograferat en hel del på SSAB.

Hasse Eriksson gillar att fotografera det mesta, från människor till maskiner till djur. I Blå Lågan visar han några av sina bilder han tagit under sina resor till Öland. Foto: Henrik Hansson

Fyra F:n

Bengt brukar säga att han har fyra stora F:n i sitt liv, foto är den ena och de andra tre – familj, fåglar och fjärilar – hamnar ofta framför kameralinsen.

Under flera år har Hasse och Bengt åkt till Ölands södra udde för att spana på fåglar. Några av de bilder Hasse tagit där visar han nu i Blå Lågan medan Bengt visar sina bilder av fjärilar.

Utställningen pågår 1 mars-9 april 2021 och Blå Lågan är öppen måndag-fredag mellan 11 och 14.