- Detta är oerhört positivt eftersom det skapar både arbetstillfällen och breddar SSABs produktportfölj som gör att vi som företag kan växa ännu mer, säger Johnny Sjöström som dels är divisionschef för SSAB Special Steels och docent på Luleå Tekniska Universitet där han forskade om additiv tillverkning.
 

Investeringen är värd cirka 20 miljoner kronor och produktionen planeras vara igång under andra kvartalet 2021. Det kommer att innebära viss nyrekrytering av till exempel ingenjörer, produktionspersonal, utvecklare och säljare.- Jag tror att detta är bara början. Det finns så många fördelar med att använda sig av additiv tillverkning och fler börjar förstå dessa fördelar och vill använda sig av tekniken, förklarar Johnny Sjöström.


Pulver av SSAB-stål

 

Produkten är ett metallpulver som tillverkas av SSAB-stål och kan användas i 3D printrar för att tillverka olika konstruktionsdetaljer. Produktionsanläggningen för pulvret är en gas-atomiseringsenhet där man smälter stålet och sedan skapar ett pulver med hjälp av gas. Traditionellt används oftast ett stort metallblock som man antingen CNC-fräser eller svarvar fram en produkt från. Med 3D får man designfrihet, snabbhet och möjlighet till innovativa konstruktionslösningar.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Sari Heikkinen, kommunikationsansvarig, SSAB Oxelösund,tel. +46 70 594 6152, sari.heikkinen @ ssab.com