Hanna Björk läser tredje året på naturvetenskapliga programmet på Soltorgsgymnasiet i Borlänge. I slutet av januari deltog hon i Berzeliusdagarna som syftar till att öka intresset för kemi. Foto: Hasse Eriksson

Berzeliusdagarna arrangeras av Svenska Kemisamfundet och syftet är att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist.
Omkring 350 gymnasieelever deltar årligen i arrangemanget som genomförs på Stockholms universitet i slutet av januari. Förutom forskare från universitet och industri som håller korta, inspirerande föredrag om sin forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning finns högskolor och universitet på plats för att berätta mer om sina utbildningar med inriktning kemi.
Intressanta föreläsningar
Hanna Björk går tredje året på naturvetenskapliga programmet på Soltorgsgymnasiet i Borlänge och var en av fyra elever som blev utvalda att delta i årets upplaga av Berzeliusdagarna.
- Det var väldigt jämnt i klasserna i år men jag lyckades få en av platserna och det är jag mycket glad för. Det var otroligt intressanta föreläsningar. Jag lärde mig massor, berättar Hanna Björk, som blev intresserad av kemiämnet på allvar när hon började läsa det på gymnasiet.
- På högstadiet tyckte jag det var ett trist ämne, det var först när vi började läsa kemi andra året på gymnasiet som började förstå hur viktig kemi är och hur stor påverkan det har på så många olika saker, allt från våra kroppar till vårt samhälle.
Forskning intresserar
På Berzeliusdagarna var det framför allt föreläsningar om kemin i kroppen som fångade Hanna mest.
- Jag är jätteintresserad av forskning och det var ett par föreläsningar som fångade mig mer än andra. Det var två mycket givande dagar som gav mig möjlighet att fördjupa mitt intresse för kemi och kemiteknik, så ett stort tack till SSAB för att ni gjorde det möjligt, berättar Hanna som har bestämt sig för att söka till en civilingenjörsutbildning i kemiteknik på Uppsala Universitet efter studenten.
- Läkemedelsutveckling är det som just nu intresserar mig men vem vet, jag kanske kommer till SSAB en dag. Kemi är något som finns överallt.