Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Roofit.solar från Estland är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Roofit.solar är nominerat för sin Roofit 2-i-1-lösning – en innovativ takprodukt som kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

”Roofit.solar grundades för tre år sedan av Andri Jagomägi, som har 15 års erfarenhet inom solcellsforskning”, förklarar Helen Anijalg, marknadsförings- och exportchef på Roofit.solar. ”När han planerade sitt eget hus ville han ha ett metalltak, men även solpaneler. Han upptäckte att det saknades en fullständig, kombinerad lösning, så han började experimentera och kom på hur materialen skulle kombineras.”

Roofit.solar valde att använda hållbart, färgbelagt GreenCoat®-stål för tillverkningen av 2-i-1-lösningen. I den smidiga tillverkningsprocessen kombineras GreenCoat Pural BT med högeffektiva solcellsmoduler på ett sätt som förhindrar delaminering. Lösningen ser ut som ett vanligt plåttak och gör det möjligt för nya och äldre byggnader att producera sin egen elektricitet som kan användas, lagras i ett batteri eller återföras till elnätet.

”I varje steg försöker vi hitta den mest miljövänliga lösningen”, säger Anijalg. ”Det betyder att alla material måste överensstämma med vår vision. Därför är stål det enda material vi använder.”

Roofits 2-i-1-lösning är mycket effektiv och producerar 150 watt per kvadratmeter, vilket är avsevärt mer än konkurrerande lösningar.

Det är enkelt att montera Roofits 2-i-1-paneler eftersom man använder samma metoder som för vanlig takplåt med stående fals. Dessutom är 2-i-1-stålpanelerna mer slitstarka än traditionella solpaneler. Roofit.solar tror även att produkten kan komma att öka försäljningen av vanliga plåttak eftersom den visar att det går att producera miljövänliga tak med attraktiv utformning som har lång livslängd även i hårda klimat.

”Våra första kunder är mycket entusiastiska och sprider kunskapen vidare eftersom de själva har stor nytta av lösningen. De vet att deras plåttak har en positiv effekt på miljön genom att drastiskt reducera koldioxidutsläppen, vilket bidrar till att motverka klimatförändringar”, förklarar Anijalg.

Juryns motivering för valet av Roofit.solar som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:
Roofit.solar tillverkar soltak i metall som producerar elektricitet. Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer. Genom att använda en färgbeläggning baserad på svensk rapsolja har man tänjt på de produktionstekniska gränserna, och resultatet visar att man har uppnått robust vidhäftning mellan skikten i takpanelerna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:
Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, [email protected]