För mig, och många med mig, är återvinning redan en del av det dagliga livet. Vi återvinner plast, glas, metall, tidningar och kartong. Ibland känns det som jag redan gjort min del, åtminstone när matkassen med brännbart, går sönder över köksgolvet. Det finns även dagar då det känns som jag inte har gjort tillräckligt. I mitt jobb som försäljningschef reser jag ganska mycket; flyger eller kör bil till kunder eller interna möten. Jag försöker använda tåg och buss så mycket som möjligt, men alla fabriker eller kunder finns inte i närheten av tågstationer eller busshållplatser. 
Lotta Ruottinen blog 
Jag tror SSAB har rätt när de säger att expedition hållbarhet precis har börjat. En hållbar värld är inte något som vi kan uppnå över en natt. Det tar tid och det vet vi alla. Om du känner att HYBRIT och år 2035 känns för långt bort, kom ihåg att man kan ta små hållbara steg varje dag. Som SSAB Brahestads pilotprojekt med användning av biokol istället för fossilt kol. 

Jag fick tillfälle att lyssna på en föreläsning med futurologen Ilkka Halava på Teknologiindustrins årliga Ohutlevypäivät-seminarium. Jag måste säga att han har en intressant vinkel på hur man kan lösa klimat- och miljöproblemen. Han säger att en av lösningarna till en mer hållbar värld är att sluta med allt resursslöseri och att använda den teknik som vi redan har på ett bättre sätt. Vi behöver självklart tekniska framsteg och nya sätt att göra saker, men det viktigaste är att vi alla kan bidra.

Vi borde till exempel "sluta slösa" med utrymmet i kontor och skolor. Efter klockan fem på kvällen är de flesta kontor tomma. Då skulle lokalerna kunna användas till något annat, i stället för att bygga nya hus för dessa verksamheter. Han konstaterar också att vi har tio gånger fler bilar i våra stadskärnor än vi egentligen behöver. Den mesta tiden står bilarna parkerade i enorma parkeringsgarage som är byggda bara för bilar. Inte särskilt smart användning av ett utrymme, eller vad tycker du? Och hur är det med bagageutrymmet i våra bilar? De står tomma, förutom när vi kanske åker på skidresa en gång året med familjen. Då tycker vi att vi har för lite plats och drömmer om att investera i en ännu större bil. Varför inte använda bagageutrymmet för något användbart året om, som att hjälpa vänner att köra paket eller hjälpa någon vi inte känner med en transport.

SSAB kan erbjuda bra produkter som verkligen kan bidra till att minska resursslöseriet och bättre använda de lösningar vi redan har. En sådan produkt är GreenCoat® bioteknikbaserade färgbelagda stål. Jag skulle vilja att fler husbyggare i Finland kände till att vi kan erbjuda ett miljövänligt alternativ för takläggning, regnvattensystem och byggnadsfasader. Vårt mål kan vara att göra världen mer miljövänlig genom smarta tak. Så låt oss se om det är möjligt!  I dag kan vi säga att SSABs resa mot hållbar produktion har börjat. 

Lotta Ruottinen, försäljningsdirektör