Kent Forslund, operatör i Trimverket på SSAB i Borlänge, belönades på onsdagen med CAK-diplom för sitt engagemang och förbättringsarbete. Mia Eriksson, plats- och produktionschef på SSAB Borlänge, lämnade över diplom och blommor till Kent på hans arbetsplats. Foto: Hasse Eriksson

- Oj, det känns lite konstigt, att få diplom för det jag håller på med, säger Kent Forslund när Mia Eriksson, plats- och produktionschef på SSAB i Borlänge, besöker Kent i Trimverkets inloppshytt för att överlämna CAK-diplomet personligen.

- Men också mycket roligt, säger han och ler.

Kent Forslund får CAK-diplom för sitt engagemang och ständiga förbättringsarbete i allmänhet och för en förbättring i synnerhet. Det är hans förslag till att modifiera tippstolen i Klocka som har lett till att riskerna för att skärskador  i trimverkets inlopp har minskat avsevärt men även att det har blivit mindre skrot.

- Problemet vi hade var att när man tippar ner en rulle i klocka så ramlar ofta innervarven ur och går sönder, vilket betyder att när rullen kommer till oss i trimverket så måste vi skära loss innervarven för hand, berättar Kent Forslund.

- Det var tungt arbete och man skar sig lätt, men framför allt skrotade vi bort upp till tio ton i veckan, tillägger han och berättar att en av hans kollegor skar sig illa en gång.

- Jag tänker på säkerheten hela tiden. Man vill ju inte att någon ska göra sig illa.

Åtgärd gav resultat direkt

Kent Forslund, som har jobbat i hall 8 i Kallvalsverket i alla sina 35 år på SSAB, började fundera på hur man skulle kunna undvika att innervarven ramlar ur i tippstolen.

- Jag jobbade i Klocka förut och såg ju hur innervarven ramlade ur men det var först när jag började jobba i trimverket som jag insåg konsekvenserna av detta. Då började jag fundera, säger han.

Lösningen är rätt enkel. Längst in på tippstolens två stag har man fräst ur en bit så att innervarven inte ramlar ner utan lägger sig där berättar Kent Forslund och pekar på urfräsningen.

Förbättringsåtgärden genomfördes förra året och gav genast resultat, både i form av bättre säkerhet och mindre skrot.

- Ja, det gav verkligen resultat från första dagen. Tio ton skrot i veckan blir mycket på ett år, nu kommer det företaget till gagn istället. Och det är ju jättebra, säger Kent Forslund som redan har flera andra förbättringsidéer på gång.

- Jag kan inte låta bli, jag har alltid velat förbättra saker och ting hela tiden.

Blommor och presentkort

För att tilldelas ett CAK-diplom ska man ha utmärkt sig inom säkerhets- och arbetsmiljöarbetet. Alla kan nominera men en nomineringskommitté, som består av huvudskyddsombuden och företagshälsovårdens chef, beslutar vem eller vilka som får diplom. Här kan läsa vilka kriterierna är samt hur du gör för att nominera.

Så här lyder motiveringen för årets CAK-diplomat:

Kent Forslund för sitt engagemang och förbättringsarbete som kommit många till godo.

Kents initiativ till att modifiera tippstolen i Klocka har lett till att riskerna för skärskador minskat betydligt i inloppet vid Trimverket vid utstickande samt trasiga innervarv.

Kents drivkraft och engagemang har lett till att arbetsmiljön i Trimverket lyfts avsevärt.