Vem: Maarit Kaskela
Jobbar som:
IT Director, SSAB EuropeAuthor's photo

Hållbarhet för mig är att tänka smart och vem vill inte vara smart? Jag är relativt ny på jobbet som IT-direktör för SSAB Europe. Jag försöker lära mig hitta rätt i organisationen vilket också inneburit en hel del resor framför allt på de orter där mina medarbetare finns, i Borlänge, Raahe och Hämeenlinna. Att flyga så mycket som jag gör är inte hållbart varken för mig eller för miljön. Jag försöker alltid samordna möten, och hitta miljövänliga sätt att ta mig till och från flygplatsen och så långt som möjligt givetvis använda de verktyg vi har inom SSAB för att möjliggöra kvalitativa möten även på distans. 

Innan jag fattade beslutet om att tacka ja till den här spännande tjänsten var det förutom utmaningen med den nya rollen även intressant för mig att veta hur man inom SSAB arbetar med jämställdhet och hållbarhet. Jag vill tillhöra ett modernt företag med modernt ledarskap och ett företag som tar ansvar även för kommande generationer. Jag vill vara stolt över att representera SSAB. Och här är jag.

På IT skämtar vi om att vi verkligen bygger hållbara system – ett av våra finska system har över 40 år på nacken. Men jag tror verkligen att IT kan bidra till hållbarhet på många olika sätt,  dels genom olika typer av optimeringar med hjälp av information/data i våra system, automatisering men också smartare planering, transport/logistik, tillverkning och virtualisering. Inom IT har vi många projekt pågående samtidigt med människor från alla världens hörn, men även där hittar vi sätt att mötas mer hållbart. Det gäller bara att tänka till, att tänka smart. 

Men hållbarhet är inte bara jobbet, det  handlar också om att skapa rätt förutsättningar för dig själv också för att hålla! För mig är det att hitta balans med arbete, mat, sömn och motion. Jag ”råkade” lova en kollega att jag några gånger i sommar ska cykla till och från jobbet. Det är ju hållbart och bra! Sen insåg jag att jag inte kan cykla på motorvägen utan måste ta de små vägarna vilket innebär i runda slängar 140 km tur och retur. Men har man lovat så har man. Just det kanske inte var så smart… 

SSAB är på en spännande hållbarhetsresa – Sustainability Expedition. I en serie blogginlägg berättar några av våra medarbetare om olika hållbarhetsinitiativ som pågår inom bolaget. Hur vi arbetar med vår vision - En starkare, lättare och mer hållbar värld.