-Jag är därför superglad att vi kan dela med oss av våra spännande framtidsplaner på ett lättillgängligt sätt, säger Sari Heikkinen som är ansvarig redaktör för Klimatsteget och informationsansvarig på SSAB Oxelösund.

Syftet med tidningen är att allmänhet och anställda på öppet, enkelt och överskådligt sätt ska kunna ta del av de komplexa förändringar som kommer att ske framöver på SSAB i Oxelösund och i Oxelösunds Hamn. Den ska också visa och förklara hur alla olika projekt hänger ihop. I varje nummer finns en tidsplan där man ser hur långt man kommit i planerna men också vad som är kvar att göra.

-Det är inte enkelt att förstå vad som är på gång och hur det kommer påverka närboende men också Sverige. Senast 1 januari 2027, kommer masugnar och koksverk stänga ner i Oxelösund och det innebär att koldioxidutsläppen i Sörmland halveras. Det känns häftigt att vara delaktig i en så stor klimatförbättring, förklarar Sari Heikkinen.

I första numret av Klimatsteget kan man läsa om planerna med den nya naturgasterminalen och varför naturgasen är en viktig del i vägen mot fossilfrihet. Men också att gas inte är något nytt i regionen, för redan 1861 grundades Nyköpings gasverk och på 1910-talet var Oxelösunds järnverk självförsörjande på energi med eget gasverk. Även energilagring är något som pågått sedan 1970-talet genom de enorma bergrummen under jord på Oxelösunds Hamns område. I ett reportage berättar vi vad de används till idag. 

-Min förhoppning med tidningen är att det blir tydligt, att SSAB och Oxelösunds Hamn jobbar hårt för en fossilfri framtid och att vi alla är med på en otroligt spännande förändringsresa som kan bidra till mer hållbara produktionsmetoder, friskare hav och en bättre framtid, avslutar Sari Heikkinen.

Det första numret finns ute nu och kan laddas ner digitalt. Nästa nummer kommer i september. Om du har synpunkter, frågor eller funderingar om innehållet i tidningen eller vår gröna omställning? Mejla oss gärna på [email protected].

Klimatsteget nr 1/2019