I Ruukkis leverans ingår konstruktion, tillverkning och montering av stålstommen och den bärande profilerade takplåten. Planeringen av stålkonstruktionen, som gör arkitekturlösningen möjlig, grundar sig helt och hållet på Ruukkis egen lösning. Ruukki har lång erfarenhet av att konstruera och tillverka krävande stålstommar.

”Under de två senaste åren har vi haft ett nära samarbete med kunden och fört projektet framåt. Både planeringen, tillverkningen och monteringen av konstruktionerna har hållit tidsplanen. Det här är ett konkret bevis på vad man kan uppnå om man redan i ett tidigt skede har ett nära och välfungerande samarbete”, förklarar Petri Nieminen, ansvarig för Ruukkis projektaffärsverksamhet.

Skidcentret är sex våningar högt och omfattar en snötäckt yta på cirka 40 000 kvadratmeter, vilket ungefär motsvarar storleken på fem fotbollsplaner. Pisten för utförsåkning är 505 meter lång och 100 meter bred på det bredaste stället. Höjdskillnaden är 90 meter. Pisten kommer att få tre skidliftar med en total kapacitet på 5 000 skidåkare i timmen. Ett cirka en kilometer långt spår för längdskidåkning kommer att byggas i nedre delen av utförsåkningspisten. Den fem meter breda banan kommer att monteras hängande i takkonstruktionen. Skidbanan består av 120 komponenter och väger cirka 400 ton.

En ytterligare utmaning är att inomhusskidcentret byggs i en sluttning och ska följa terrängens konturer. Byggnaden måste ta hänsyn till begränsningarna i terrängen och smälta in i landskapet, utan att störa utsikten från de befintliga husen.

Utöver utförsåkningspisten får skidkomplexet ett hotell, bostäder och en vinterakademi. Komplexet har ritats av den norska arkitektbyrån Halvorsen & Reine AS och öppningen av utförsåkningspisten är planerad till början av 2020.

För mer information, var god kontakta:
Petri Nieminen, affärsverksamhetsdirektör, Ruukki Construction, tel. +358 50 314 3617, [email protected]  

Mediatjänst:
Tapani Tuominen, Ruukki Construction, tel. +358 50 314 3131, [email protected]