Jan-Olov Johanssons rådiga ingripande i vintras belönades med CAK-diplom förra veckan. Foto: Henrik Hansson

När halkan slog till i vintras stoppade Jan-Olov Johansson all trucktrafik inne på SSAB Borlänges verksområde till dess att halkbekämpning var utförd och det var säkert att köra igen. Den 17 man belönades han med ett CAK-diplom för sitt rådiga ingripande.
Det var inte första och inte heller sista gången som Jan-Olov Johansson, entreprenadsamordnare på SSAB Borlänge, stoppade trafiken på grund av extrem halka.
- För fyra, fem år sedan stängde jag alla portar för att vi skulle kunna grusa alla vägar, berättar Jan-Olov Johansson som alltid tänker på säkerheten.
- Ja, det är något jag tänker på jämt. Om jag ser någon göra något som inte är säkert, det kan vara allt från jobb på hög höjd till trafiken säger jag till.
I vintras stoppade han all trucktrafik innanför grindarna vid två tillfällen för att kunna utföra halkbekämpning.
- Det är faktiskt både lättare och säkrare att stoppa trafiken under en kort tid än att försöka sanda och grusa medan trafiken fortgår, och så riskerar vi inte heller att det inträffar några olyckor eller tillbud.
För att tilldelas ett CAK-diplom, som delas ut av Centrala arbetsmiljökommittén på SSAB Borlänge, ska man ha utmärkt sig inom säkerhets- och arbetsmiljöarbetet. Alla som jobbar på SSAB Borlänge kan nominera men en nomineringskommitté, som består av huvudskyddsombuden och företagshälsovårdens chef, beslutar vem eller vilka som får diplom.
Så här lyder motiveringen för årets CAK-diplomat:
”Vid två tillfällen under vintern 2017/2018 stoppade Jan-Olov Johansson all intern trucktrafik på grund av extrem halka. Chaufförerna fick ställa truckarna i väntan tills att Jan-Olov hade givit klartecken att halkbekämpningen var utförd och att det var säkert att köra truck igen.
Detta rådiga och behjärtansvärda ingripande visar på riskmedvetenhet, omtänksamhet för andra och är ett bevis på att säkerhet alltid går före produktion”.