Foto: Sos arkiv

Konflikten, det oroliga politiska läget i landet och den utbredda alkoholismen har lett till att många barn i området har förlorat en eller båda sina föräldrar. SOS Barnbyars arbete går ut på att ta hand om de barn som har förlorat sina föräldrar, och att arbeta förebyggande för de familjer där det finns en risk att det händer. Till exempel ger man psykologiskt stöd till barn och föräldrar, där barnen både får hjälp att uttrycka sina känslor och får möjlighet att leka och vara barn. Familjerna får också ekonomiskt och materiellt stöd och hjälp med vidareutbildning för att kunna försörja familjen.

SSAB är huvudparter till SOS Barnbyar och har stöttat organisationen sedan 2012, och vi förlänger vårt stöd med ytterligare två år som en julklapp till våra medarbetare. SSAB stöttar ett familjecenter i Brovary utanför Kiev och tillsammans bidrar vi till följande:

 • 160 förmånstagare kan få stöd i det familjestärkande programmet under ett år för att bli självförsörjande. Exempel på individanpassat stöd:
  • Basbehov: Utdelning av, i första hand, mat och hygienartiklar, men även småbarnsartiklar, material för reparation av hus, kläder och värmeelement.
  • Hälsa: Säkra tillgång till sjukvård och/eller mediciner samt utbildning i första hjälpen och reproduktiv hälsa till föräldrar.
  • Psyko-socialt stöd i form individuell psykoterapi, gruppsamtal, individuell rådgivning samt pedagogiska insatser.
  • Utbildning: utdelning av skolmaterial, stödundervisning och logopedundervisning till barn med särskilda behov.
  • Fritidsaktiviteter i samband med högtider som påsk, jul, etc.
 • Vinterkläder till 600 barn  
  • jackor, overaller, mössor, halsdukar och vantar.

Foto: Katerina Ilievska

Fjortonåriga Leonid och hans familj fick hjälp

Leonids familj brottades med problem som depression och alkoholism när de kom i kontakt med SOS Barnbyar. Leonid hade i skolan hört talas om datorkurser som andra barn hade gått genom SOS Barnbyar, och talade om för sin mamma Inna att han hört att det fanns möjlighet att få hjälp. Till en början ville inte Inna ta hjälp, men gick till slut med på att tala med SOS Barnbyar om support för barnens skolgång.

”Jag litade inte på främlingar, men Leonid pushade mig, och det är jag så tacksam för. Jag hade tänkt be SOS Barnbyar om hjälp med barnens skolgång, men det blev så mycket mer. Jag träffade en av SOS Barnbyars socialarbetare som frågade om hur vårt liv såg ut, och vilka svårigheter vi gick igenom. Hon lyssnade verkligen.”

SOS Barnbyar hjälpte familjen med en plan för framtiden, utbildningsstöd och inköp av nödvändigheter, samtidigt som föräldrarna fick lova att göra sitt yttersta för att förändra situationen. Inna och hennes man började i terapisamtal hos SOS Barnbyar, och barnen fick delta i olika aktiviteter och workshops i byn. Inna har börjat arbetsträna som kosmetolog, och Leonid som drömmer om att bli kock har fått praktisera på en restaurang.

Foto: Katerina Ilievska

”När praktiken nästan var slut frågade kocken mig vem min favoritkock är, för han vet att jag tittar på Masterchef. Men jag sa att det var min mamma. Nästa dag fick jag en skriftlig rekommendation av honom, och han sa att jag skulle ringa honom när jag gått ut skolan!”

Tack alla medarbetare för ert hårda arbete under 2017, tack för ert bidrag till SOS Barnbyar och deras arbete i Ukraina, och en riktigt god jul till er.