Maskinen är ett samarbete mellan fabriken i Sydafrika och svenska underleverantörer, där också SSAB är med och levererar stål. Förutom att uppfylla den internationella standarden EURO STEG 4 gällande miljökraven och det utan det problemfyllda dieselpartikelfiltret. Istället används SCR och EGR för att uppnå renhetskraven på avgaserna, vilket innebär att avgaserna renas ytterligare en gång för att minska utsläppen av skadliga ämnen. AdBlue som ingår SCR-systemet finns i flera av de nyare fordonen på SSAB i Oxelösund.

-Jag är oerhört glad att få in dessa miljöeffektiva dragare i vår fordonsflotta och med dem kommer vi även att kunna minska bränslekostnaderna eftersom de drar betydligt mindre diesel per timme än föregångarna, säger Göran Hård som är chef för Transporten i Oxelösund.


Göran Hård

Även arbetsmiljön blir mycket bättre och säkrare för förarna. Bland annat är hytten betydligt större och rymligare än i de gamla dragarna men också mer ljudisolerad. Säkerhetsmässigt har sikten förbättrats både framåt och bakåt. Vid koppling av vagn så finns det en rejäl trappa med halkskydd för att underlätta arbetet och på lyftbordet finns en halkskyddssäkrad plattform. För enklare och snabbare underhåll är hytten tippbar i sidled vilket gör att det går snabbare att åtgärda underhåll under hytten.David Grygorcewicz har provkört den nya dragaren och är positiv.
-Hytten är mycket större och det är tystare vilket känns skönare när man kör sitt 2-timmarspass.

En nyhet är också den helt nya typen av fjädring som känner av framaxelns rörelser och parerar för sidovickande, vilket gör körningen skonsammare för ryggen.
-När vi har maskiner som kör drygt 4000 timmar per år, internt inom vårt produktionsområde, vilket motsvarar cirka två varv runt jorden, så blir det ett antal timmar våra förare sitter bakom ratten. Att kunna bidra till en bättre och säkrare arbetsmiljö känns fantastiskt, förklarar Göran Hård.

Text: SARI HEIKKINEN
Foto: HUGO LEIJON

Fakta
•Vikt, tom: 13.920 kg
•Bredd: 2.70 m
•Prestanda: Motor: Rak 6-cylindrig 7,7 liters Turboladdad Mercedesmotor med intercooler på 210kW (motorbeteckning Mercedes Benz OM936LA)
•Växellåda: Allison 3500PR ORS.
•Axlar: Specialgjorda axlar med nav från 50 tons dumper.
•EGR-rening innebär att en viss del av avgaserna återcirkuleras och förbränns ytterligare en gång.