Vid invigningen fick Joakim Nyström från SSAB inte bara möjligheten att förklara hur SSAB med Strenx höghållfast stål kan utveckla nästa generations boj till att bli starkare, lättare och mer kostnadseffektivt. Han fick även möjlighet att visa upp Strenx för flera andra norska aktörer.

  - Resultatet av vårt deltagande blev väldigt lyckosamt eftersom vi fick möjlighet att presentera Strenx Steels för den norska fiskeindustrin. Vi fick också möjlighet att för hela Wave4Powers styrelse förklara hur vi tillsammans med Fortaco kan erbjuda en färdig maskinstruktur till Wave4Powers kraftverk. Vi fick även möjlighet att diskutera höghållfasta stål med FoU-direktören på Rolls Royce, berättar Joakim Nyström.

Hans Majestät Konungen Harald invigde kraftverket

Tillsammans med en tioåring från närområdet, stod Hans Majestät Konungen Harald för den officiella invigningen av vågkraftverket.

Invigningen blev en folkfest med över 2 000 personer närvarande. Hans Majestät Konungen fick under besöket möta ledningen för Waves4Power och många av deras partners samt att han fick göra ett besök vid Waves4Powers vågkrafts-boj vid fågelön Runde. Denna boj har varit ansluten till det norska elnätet sedan den 2 juni i år för att därigenom uppvisa att den fungerar och  genererar energi.

- Kungen var både intresserad och uppdaterad. Han ställde många bra frågor. Det var en stor ära att få visa vår vågkraftsanläggning, säger Jan Melsom, Waves4Powers norska representant.

Hans Majestät Konungen fick också presentationer av Waves4Power och flera av samarbetspartnerna under en konferens i konsertsalen på Thon Hotel Fosnavåg där bland annat planerna för Next Generation-bojen presenterade.

 

 

Waves4Power är ett svenskt bolag med säte i Göteborg som utvecklar och säljer fossilfria energisystem baserade på vågkraft. Waves4Power fokuserar på hållbarhet, servicebarhet och lönsam elproduktion. Kärnan i W4P vågkraftsystem är en kraftgenererande boj med elastiska förankringar. Bolaget har utvecklat den senaste generationen av vågkraftverk sedan prototypen av WaveEL bojen lanserades utanför Vinga år 2010. Idag arbetar W4P med ett nätverk av kommersiella industriella partners och i nära samarbete med bland annat Chalmers Tekniska Högskola.