Oskar Thorstensson – en mycket nöjd deltagare i Technical Development Program

Första gången jag satte min fot innanför grindarna vid SSAB Oxelösund var i december 2014. Jag skulle på intervju om ett examensarbete. Intervjun gick tydligen någorlunda bra och jag blev erbjuden ex-jobb.Uppgiften bestod av att ta fram ett nytt konstruktionsförslag till värmningslocket på vår Vacuum tank degassing-station. Initialt var det sagt att arbetet mest skulle fokusera på ”konceptuella designförslag”, jag som är en inbiten beräkningsnörd tyckte att detta lät oroväckande diffust. Relativt snabbt insåg dock både jag och min handledare att problemet med nuvarande konstruktion var för låg hållfasthet och åtminstone 4 av totalt 6 månader ägnades till min stora glädje åt beräkning.

Efter avslutat examensarbete blev jag kontaktad av HR, de tyckte att jag borde söka till en tjänst som "svetstekniker" i Oxelösund då det trodde att jag skulle passa i den rollen. Jag tackade vänligt men bestämt nej, svetsning lät inte som något för mig.

Min handledare tipsade mig om att söka till SSABs tekniska traineeprogram TDP. Detta lät ju såklart superspännande och ansökan gick iväg några dagar senare.

Jag blev antagen och började med min första modul, hos Knowledge Service Centers svetsavdelning i Borlänge. Återigen tänkte jag att svetsning nog inte var något för mig, men tiden gick och när alla runt om kring en är så oerhört intresserade och brinner för sina jobb är det omöjligt att inte bli inspirerad. Detta gäller inte enbart för Knowledge Service Center, jag har upplevt samma "anda" hos alla avdelningar som jag arbetat på. Det finns väldigt många mänsiskor inom SSAB som brinner för och är genuint intresserade av sina jobb, vilket är både medryckande och inspirerande för en ung oerfaren ingenjör som inte riktigt vet vad man kan förvänta sig av arbetslivet.

Denna anda av entusiasm och intresse förvånade mig ganska mycket, jag är uppväxt utanför Nyköping och det är tyvärr oftast inte den bilden som folk har av SSAB.  

Efter min första modul i Borlänge fortsatte färden till Oxelösund, där jag medverkade i projekt inom både marknads- och processutvecklingsavdelningen. Mitt sista projekt genomförde jag tillsammans med Johan Myrsell (som också var deltagare i TDP) på Logistics Development. Jonas Bollvik som är chef på den avdelningen gav oss helt fria händer att skapa en modell som estimerar härdtillväxt. Både jag och Johan började bli hyffsat varma i kläderna och det kändes väldigt bra få förtroendet att faktiskt ändra direkt i produktionssystemen.  

Efter avslutat traineeprogram blev jag erbjuden en tjänst på Knowledge Service Centers svetsgrupp, som idag kallas manufacturing technology. Den här gången kändes det helt rätt med svetsning och jag tackade ja direkt. Jag är jätteglad att jag har deltagit i TDP, man lär känna folk från väldigt många avdelningar och man vet vem som sitter på svaren till väldigt många frågor. 

Sammanfattningsvis så kan man säga att HR känner mig bättre än jag själv! Svetsning är jättespännande och svetsområdet innefattar faktiskt en hel del beräkningar.  

Vill du veta mer om Technical Development Program? Kontakta Mathias Thorén, [email protected]