Swedish Steel Prize är en internationell utmärkelse som lyfter fram lovvärda konstruktioner och innovationer inom stålindustrin. Det amerikanska företaget Wabash National är en av fyra finalister vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 11 maj.

RIG-16 är en säkerhetsanordning som sticker ut under den bakre stötfångaren på lastbilar och har till syfte att förhindra att lättare och mindre fordon hamnar under lastbilen om de kör på den bakifrån.

-För tre år sedan kom vi på en ny stötfångarkonstruktion som skulle förhindra att passagerarutrymmet i en bil att tränga in under lastbilen. Vi kunde dock inte lägga på ytterligare vikt eller höja kostnaden och vi kunde inte heller göra så att släpet blev opraktiskt på något sätt, förklarar Andrzej Wylezinski, chef för konstruktioner på Wabash National.

Konstruktionen drar fördel av de viktiga fördelar som avancerat höghållfast stål erbjuder för att kunna tillverka mer komplext formade komponenter. På så sätt har antalet ingående delar kunnat sänkas med upp till 50 procent.

Tunnare plåttjocklekar möjliggör färre längdskarvar och mindre svetsstorlekar, medan höghållfast stål används för att skapa strukturer med överlägsen energiabsorptionsförmåga om släpet skulle bli påkört bakifrån. Resultatet är det lättaste och mest effektiva systemet för bakre stötskydd på den nordamerikanska marknaden i dag.

-Vi är övertygade om att materialegenskaperna passar perfekt för denna tillämpning, och de är en av anledningarna till att vi känner oss så stolta över vad vi åstadkommit. Vikten samt form- och svetsbarheten var viktiga faktorer under utvecklingsfasen. Utan höghållfasta stål skulle vi inte ha kunnat ta fram RIG-16, konstaterar Andrzej Wylezinski.

Juryns motivering för sitt val av Wabash National som finalist i Swedish Steel Prize 2017 lyder så här:

”Wabash Nationals nya bakre stötskydd för lastbilar och semitrailers klarar krav som är striktare än de nordamerikanska normerna, även vid svåra påkörningar snett bakifrån. Den optimerade konstruktionen i ultrahöghållfast stål har vid ingående fullskaliga tester visat överlägsen förmåga att skydda personerna i den kolliderande bilen. Det patenterade systemet ger utmärkt energiupptagning och minimerar skadorna på det tunga fordonet. Samtidigt är denna lösning mycket kostnadseffektiv, både att tillverka och montera.”

I snart 20 år har utmärkelsen Swedish Steel Prize identifierat och premierat små och stora företag liksom olika institutioner och personer som utvecklat en metod eller produkt som vet att utnyttja den fulla potentialen hos höghållfast stål. Vinnaren föräras en statyett av skulptören Jörg Jeschke och får motta ett kontantpris på 100 000 kronor som SSAB uppmuntrar vinnaren att skänka till välgörande ändamål efter eget val.

Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com.

För mer information, välkommen att kontakta:
Eva Petursson; juryordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist; Projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40