”Swedish Steel Prize” är en internationell utmärkelse som lyfter fram lovvärda konstruktioner och innovationer inom stålindustrin. Fermel, som är ett sydafrikanskt företag, är en av fyra finalister vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 11 maj.

-Vi insåg de möjligheter som ny lagstiftning och striktare säkerhetsregler för gruvindustrin ger, och visste vilken press dessa kommer att sätta på företagen inom en nära framtid,  förklarar Corné Wehr, Ansvarig för produktdesign på Fermel.

”Maverick” är namnet på den serie av LDV-fordon som Fermel tagit fram speciellt för krävande underjordiska gruvmiljöer.  Detta mångsidiga gruvfordon kan användas för en mängd olika tillämpningar och har en prestanda som överträffar det nuvarande utbudet på marknaden. 

Totalt används cirka 90 procent höghållfast stål i konstruktionen av de fordon som ingår i Maverick-serien. Kombinationen av höghållfast och slitstarkt stål ger bättre säkerhet och slitstyrka och höjer dessutom fordonens lastförmåga till upp till 2,5 ton, utan att påverka livslängden negativt.

-Vi skulle inte ha kunnat nå de önskade resultaten för denna produkt om vi inte haft tillgång till avancerade höghållfasta stål, eftersom konventionella metoder skulle ha påverkat fordonets egenskaper på ett sådant sätt att vår produkt haft många begränsningar och blivit mycket svårsåld, berättar Maxine Penn, marknads- och försäljningschef på Fermel.

Juryns motivering för att nominera Fermel som finalist i Swedish Steel Prize 2017 lyder så här:

”Fermel har utvecklat ett unikt sortiment av mångsidiga fordon för säkra transporter i gruvor. Fordonen uppfyller ny, strängare lagstiftning och är avsedda att ersätta de ombyggda standardfordon som används för närvarande. Optimeringen av konstruktionen genom hela fordonet, inklusive karossen, har resulterat i överlägsen prestanda både när det gäller personlig säkerhet, nyttolast, smidighet, skadetålighet, tillförlitlighet och livslängd. Alla dessa fördelar uppnås genom en omfattande användning av avancerade höghållfasta stål och stål med hög slitstyrka.”

I snart 20 år har Swedish Steel Prize identifierat och premierat små och stora företag liksom olika institutioner och personer som utvecklat en metod eller produkt som vet att utnyttja den fulla potentialen hos höghållfast stål. Vinnaren föräras en statyett av skulptören Jörg Jeschke och får motta ett kontantpris på 100 000 kronor som SSAB uppmuntrar vinnaren att skänka till välgörande ändamål efter eget val.

Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com.

För mer information, välkommen att kontakta:
Eva Petursson; juryordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist; Projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40