VD Elin Kanstad och Tobias Appelkvist, säljare Special Steels i Norge 

Kanstad mekaniske är ett litet familjeföretag som startades 1985 men har anor från ett annat företag från tidigt 1960-tal. Företaget har idag sex delägare och tillverkar förutom olika typer av containrar för avfallsapplikationer. Dessutom andra mer avancerade lösningar med hydraulik och elektroniska styrsystem. Elin var den ”enda sonen” i familjen och skulle egentligen bara sommarjobba men blev kvar och är VD och majoritetsägare sedan ett tiotal år.

- Tack vare att vår stora container nu är certifierad med Hardox-In-My-Body så kan vi vinna fördel på den norska marknaden, säger Elin Kanstad.

Materialet i containrarna är Hardox 450 som Kanstad får levererat som mer eller mindre färdiga komponenter av skurna och förbockade plåtar som kommer direkt från SSAB.s nätverk av samarbetspartners. 

- Det känns bra att kunna utnyttja de fördelar vi har genom vårt Shape-erbjudande, säger Tobias Appelkvist, ansvarig säljare för Special Steels i Norge. Det ger kunderna en helhetslösning som allt fler efterfrågar.

Lång process till nöjd kund eller snabb order på mässan

Det tar ibland lång tid att övertyga en kund. För 7,5 år sedan tillverkade Kanstad ett par containrar till en lokal kund som var lite tveksam till materialet och priset. Nyligen kom containrarna tillbaka för lite renovering och kunden var då så nöjd med livslängd och hållbarhet att man valde fortsätt och beställa fler.

- När kunden insåg det långsiktiga värdet av hållbarhet och att containrarna inte behöver repareras så mycket, ändrade de inställning till det lite högre inköpspriset och valde att beställa fler, konstaterar en nöjd Elin Kanstad. Under mässan fick vi flera förfrågningar och positiva omdömen om den utställda containern samt förfrågningar om att producera andra containertyper i Hardox.

Satsning och investering

De senaste tre åren har företaget investerat mycket tid och stora ekonomiska resurser för att vidareutveckla en del nya insamlingslösningar för den nordiska marknaden. Lokalerna byggs om och nya maskiner är på väg. Två nya svetsare är också på väg in i företaget – allt för att möte den ökade efterfrågan på norskproducerade produkter.

Utsatt läge

Tromsöligger på den 69:e breddgraden och upplever såhär års ständigt ljus. Vintrarna däremot är mörka och kännetecknas av omväxlande väder. Kanske är det som präglar omgivningen och skapar strävsamma, viljestarka och lönsamma företag - och världens nordligaste Hardox-In-My-Body medlem.