Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design som utnyttjar höghållfast stål. Timo Penttimies är en av fyra finalister i årets pris, som delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 20 november.

- Designen för TP-Rollern är ett helt nytt sätt att konstruera  matningsvalsar, säger Timo Penttimies som har utvecklat TP-Roller. Valsarna är laserskurna skivor som tillverkas av höghållfast stål, med avlastningshål och integrerade kugghjulständer. Varje vals har mellan fyra och elva skivor, beroende på bredd och användningsområde och de har även plats för en rengöringsenhet.

TP-Roller har många fördelar. Den har ett bra grepp, även när virket är hårt, har tjock bark eller mycket grenar, vilket förbättrar effektiviteten. Den branta tandvinkeln och särskilt den öppna valsstrukturen minskar belastningen på valsen vilket gör att friktionen blir lägre. Det i sin tur sparar bränsle och ger mindre påfrestningar på skördarhuvudet.

Användningen av höghållfast stål tillsammans med en monterad bikakeliknande konstruktion ger utmärkt slitagemotstånd i alla riktningar. Detta innebär att TP-Roller kan levereras med en garanti på 4000 driftstimmar.

- Erfarenheten så här långt visar tydligt att nyttjandetiden för dessa valsar kan vara så mycket som 20 000 driftstimmar, förklarar Penttimies. Konkurrenternas valsar har avsevärt kortare livslängd. De tillverkas vanligtvis av ohärdat stål och slits därför ut ganska snabbt.”

Juryns motivering

Swedish Steel Prize-juryns motivering till att utse Timo Penttimies som finalist till 2014 års Swedish Steel Prize är:

Genom att använda laserskurna Hardox-plåtar har Timo Penttimies lyckats konstruera en helt ny, innovativ och kostnadseffektiv matarvals för skördare inom skogsbruket. Matarvalsarna är gjorda av cirkulära skivor som bultats ihop. Dubbar runt skivornas kant minimerar penetrationen in i stockarna och ger säkert grepp för maximal matning och återmatning. Detta minskar skadorna på stockarna samtidigt som produktiviteten ökar. En rengöringsanordning mellan skivorna förhindrar tilltäppning och gör att valsarna blir enkla att underhålla.

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999 och skapades för att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter.

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 SEK och en statyett som skapats av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-eventet där cirka 600 internationella representanter från tillverknings- och stålindustrin i hela världen deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

Bilder finns i SSABs mediabank 

För mer information, kontakta: