Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design som utnyttjar höghållfast stål. Det chilenska företaget Santander Equipos är en av fyra finalister i årets pris, som delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 20 november.

- Våra kunder ville öka sin konkurrenskraft och lönsamhet per enhet med hjälp av en lättare trailer som kunde transportera mer last och som även hade en mer attraktiv design, säger Gonzalo Santander, chef och ägare till Santander Equipos. Det som är utmärkande för trailern, som är byggd i höghållfast stål, är att den har en mycket lägre egenvikt.

Den nya trailern har ett bågformat tak som förbättrar aerodynamiken i  marschfart, och den kan lasta 32 ton. Istället för två rambalkar har trailern endast en rambalk. Och i stället för endast en nivå på sidan för att bära flaskor har denna tre. Boggin med trailerns hjulaxlar har en flytande konstruktion istället för att vara fixerad.

Denna trailermodell använder upp till 90 % mer höghållfast stål jämfört med tidigare trailermodeller. Trailerns stomme är en mittmonterad distansram som består av tre parallella C-balkar länkade med en diagonal tvärbalk.

- Den väger ungefär två och ett halvt ton mindre än vår tidigare modell, 5300 kg istället för 7800 kg, säger Santander. Det är en betydande skillnad och en fördel både för kunderna och för oss, eftersom släpet kan bära gods ger det Santander en mer konkurrenskraftig ställning.

Juryns motivering
Swedish Steel Prize-juryns motivering till att utse Santander Equipos som finalist till 2014 års Swedish Steel Prize är:

Santander har utvecklat en ny lättviktstrailer för bryggeritransporter. Nyttolasten har ökat så att sju trailers nu kan transportera samma last som åtta konventionella trailers, vilket innebär fördelar för både ekonomin och miljön. Den konventionella balkdesignen i huvudramen har ersatts av en bultad fackverkskonstruktion som gjorts av avancerat höghållfast stål. Detta nya, innovativa designkoncept uppfyller höga krav på hållfasthet, livslängd och produktionsekonomi.

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999 och skapades för att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter.

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 SEK och en statyett, som är skapad av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-eventet, där cirka 600 internationella representanter från den globala tillverknings- och stålindustrin deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

Bilder finns på SSABs mediabank 

Kontakt