- Det är mycket spännande att delta i juryarbetet och att få ta del i den kreativitet som leder till nästa steg i utvecklingen av användningen av höghållfasta stål.  Under de 16 år som Swedish Steel Prize har delats ut har vi kunnat se hur drivkrafterna för att använda höghållfasta stål har förändrats, från lägre vikt och säkerhet till miljöfördelarna och ökad konkurrenskraft, säger Gregoire Parenty, juryns ordförande och SSABs marknadsdirektör.

Fyra finalister är nominerade till utmärkelsen för främsta konstruktion i höghållfasta stål. Juryn har i år valt innovativa lösningar för gruv-, skogs- och transportindustrin. De fyra finalisterna är:

Gruvtruck – Belaz, Vitryssland
Genom att använda avancerat höghållfast stål kombinerat med en unik design har Belaz utvecklat världens största gruvtruck, vilket innebär förbättrad produktivitet och bränsleekonomi.

Trailer för bryggeritransporter – Santander, Chile
Santander har utvecklat en ny lättviktstrailer för bryggeritransporten. Nyttolasten har ökat så att sju trailers kan transportera samma last som åtta konventionella trailers, det innebär både ekonomiska och miljöfördelar.

Matarvalsar för skördare inom skogsbruket – Timo Penttimies, Finland
Genom att använda laserskurna Hardox-plåtar har Timo Penttimies lyckats konstruera en helt ny, innovativ och kostnadseffektiv matarvals för skördare inom skogsbruket.

Galler för grovsovring – Vale, Brasilien
Vale har designat en ny generation grovsovringsgaller där Hardox 450 kombinerar styrka och seghet med slitagemotstånd. Sovringsgallret används främst före primärkross inom storskalig gruvdrift och stenbrott. Den nya designen minskar såväl stilleståndstiden samt underhållsarbete.

För ytterligare information, vänligen kontakta

Marie Elfstrand, Director External Communications, tel 08-454 57 34
Anna Östlund, Informationsansvarig SSAB Europa, tel 0243-711 15

För bilder, vänligen besök SSAB:s bildbank