Ansökningsperioden för Swedish Steel Prize 2014 pågår och sista ansökningsdag är den 15 augusti. Vinnaren annonseras i november i samband med en ceremoni i Stockholm. Prissumman är 100 000 kronor och temat för Swedish Steel Prize 2014 är “Courage - let's break the box”.

– Swedish Steel Prize blir allt större för varje år som går och vi ser fram emot spännande ansökningar till årets tävling, säger Gregoire Parenty, Swedish Steel Prize-juryns ordförande och Marknadsdirektör på SSAB.

Sedan tävlingen startade år 1999 har drygt 700 ansökningar kommit in från hela världen. Andelen internationella deltagare växer för varje år och alla världsdelar är representerade.

2013 års vinnare var Mack Trucks, som ingår i Volvo Group, och är ett av USA:s största fordonsföretag. Företaget vann priset för sin hjulupphängning där egenskaperna hos höghållfast stål utnyttjats på ett innovativt sätt. Lösningen på hjulupphängningen innebär bättre vägegenskaper och minskat däckslitage på upp till 25 procent. Den nya hjulupphängningen ger också säkrare fordon och ökad förarkomfort. 

– När vi bedömer inkomna ansökningar utgår vi i juryn ifrån ett antal viktiga kriterier såsom tillämpbarhet, lönsamhet, miljöförbättring, prestandahöjning, innovation samt konkurrenskraft, säger Gregoire Parenty.

Utöver ordförande Gregoire Parenty består juryn består av:
Lennart Bergqvist - Managementkonsult, LBQ Consulting
Sture Hogmark - Professor Emeritus i Materialvetenskap och tribologi, Uppsala universitet
Claes Magnusson - Professor i Produktionsteknik, Kristianstad universitet
Jan Gunnar Persson - Professor i Maskinteknik, KTH
Jan-Olof Sperle - Professor i Lättkonstruktion, KTH och Uppsala universitet, Sperle Consulting

För mer information om ansökningskriterier och vad ansökan ska innehålla, besök www.steelprize.com.

  
För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marie Elfstrand, Director External Communications, +46 8-45 45 734

Susanne Nordhqwist, Marketing Manager, +46 155-254 381                                      

  
SSAB is a global leader in value added, high strength steel. SSAB offers products developed in close cooperation with its customers to create a stronger, lighter and more sustainable world. SSAB has employees in over 45 countries and operates production facilities in Sweden and the US. SSAB is listed on the NASDAQ OMX Nordic Exchange, Stockholm. www.ssab.com.