SSAB fick i uppgift att utveckla ett slitstål som var både hårdare och segare än andra stål på marknaden när företaget tog fram Hardox för 40 år sedan. Hårdheten behövdes för att kunna stå emot tufft slitage under lång tid och segheten för att klara bockning och stenhård drift utan att spricka.

– Från början hade vi inget varumärke på det här materialet utan beskrev det som ”den bockbara slitplåten” vid lanseringen 1974. Men vi hade fått fram världens första slitstål som var hårt och segt och som fungerade bra som konstruktionsstål, berättar Christer Offerman, expert på slitstål på SSAB. Det blev snabbt en framgång och tio år senare, 1984, lanserade vi materialet under namnet Hardox. Under åren har vi lyckats utveckla Hardox för allt tuffare krav och det är fortfarande ledande inom området slitstål.

Viktigt för utvecklingen av produkterna inom Hardox har varit att de både ska vara slitstarka och fungera bra som konstruktionsstål.

– Att Hardox är ett utmärkt konstruktionsstål har varit en av nycklarna till succén, fortsätter Christer Offerman. Det här har stor betydelse för våra kunder. Det gör att de kan ta fram effektiva lösningar på tunna och lätta lastbilsflak, containrar och skopor som också klarar högt slitage.

Jakten på lättare konstruktioner är intensiv hos tillverkare runt om i världen. Lägre vikt betyder mer betald nyttolast och bättre miljöegenskaper.

En god transportekonomi är alltid prioriterad hos kunderna, men miljöfördelarna som Hardox kan ge blir allt viktigare. En lättare bil drar mindre bränsle och kräver färre körningar och då blir utsläppen lägre.

Hardox har alltid tagits emot väl på marknader världen över. Fördelarna för kunderna har varit tydliga i alla år och lett till att skapa ett av världens starkaste varumärken inom stålvärlden. Intresset för att använda namnet Hardox i marknadsföringen av lastbilsflak, grävskopor och andra slutprodukter gjorde att SSAB beslutade sig för att lansera konceptet Hardox in my body.

Hardox in my body är ett stöd för SSAB:s kunder att visa att produkterna uppfyller vissa kvalitetskrav. Antalet företag som uppfyller kraven för Hardox in my body växer hela tiden. Det är ett bra kvitto på att Hardox också efter 40 år på marknaden behåller ledningen på världsmarknaden. Det är en position vi tänker behålla många år ännu.

  Lasse Bengtsson, Project Manager Marketing, SSAB EMEA
Mobil 070 205 87 93, [email protected]

SSAB är en världsledande leverantör av höghållfasta stål. SSAB erbjuder produkter, utvecklade i nära samarbete med kunderna, för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har produktionsanläggningar i Sverige och USA och anställda i över 45 länder. SSAB är noterat på NASDAQ OMX Nordic Exchange, Stockholm. www.ssab.com