Sedan starten 1999 delas Swedish Steel Prize årligen ut till de mest innovativa konstruktionerna i höghållfast stål. Syftet med priset är att inspirera och sprida kunskap om höghållfasta stål och hur de kan utnyttjas till att utveckla lättare, säkrare och mer miljöanpassade produkter.

– Kvalitén på de ansökningar som kommit in till tävlingen är högre än någonsin, berättar juryns ordförande Melker Jernberg, affärsområdeschef SSAB EMEA. Priset bidrar tydligt till att få fler företag runt om i världen att ta fram nya innovativa produkter som kan mer, har bättre funktion, väger mindre och har bättre miljöegenskaper.

Condeco Technologies AG – kokkärl i Toolox (Schweiz)
Condeco har utvecklat en ny produktionsmetod för tillverkning av kokkärl. Detta förbättrar förutsättningarna för matlagning och minskar tillverkningstiden. Genom att lasersvetsa bottenplattan mot det rostfria stålet i stället för att löda den, utnyttjas Toolox formstabila egenskaper fullt ut. Dessa förbättringar bidrar också till betydelsefulla energibesparingar.

Mack Truck Inc. Part of Volvo Group – fjädring till tung lastbil (USA)
Mack Trucks Inc. - del av Volvokoncernen - har utvecklat en helt ny hjulupphängning där konventionella bladfjädrar har ersatts med två Y-formade delar i höghållfast stål. Detta har bidragit till förbättrad prestanda för tunga fordon i form av bättre komfort för föraren, förbättrad väghållning, reducerad bromssträcka och boggitryck. Däckslitaget blir betydligt mindre, vilket leder till stora förbättringar för transportekonomin och miljön.

PESA Bydgoszuz S.A. – dieseldriven motorvagn (Polen)
PESA har utvecklat ett nytt chassi för tågvagnar, där höghållfast stål har varit avgörande för krocksäkerheten. Den nya dieseldrivna motorvagnen uppfyller alla fyra krockkrav enligt den nya europeiska standarden och är den enda i sitt slag på marknaden. Konstruktionen i höghållfast stål bidrar till en signifikant ökning av absorberad energi vid en kollision.

Tuff Trailer Pty Ltd – maskintrailer (Australia)
Tuff Trailers Pty Ldt’s nya maskintrailer har en innovativ design. Höghållfast stål kombinerat med slutna ramprofiler bidrar till ett flexiblare, säkrare, lättare och effektivare fordon. Produktionskostnaden är betydligt lägre tack vare mindre svetsning. Bättre aerodynamik ger också reducerad bränsleförbrukning.

Swedish Steel Prize delas ut den 20 november på Stockholm Waterfront Congress Centre. Vinnaren får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett av Jörg Jeschke. Prisutdelningen ingår i ett tre dagar långt evenemang i Sverige där omkring 600 internationella representanter från verkstad och industri deltar i seminarier och verksbesök på SSAB.

Bilder på de nominerade bidragen kommer inom kort att finnas tillgängliga på www.steelprize.com