De nya höghållfasta stålen, Domex 900/960 och 1100 gör det nu möjligt för tillverkare att uppgradera befintliga konstruktioner samtidigt som det nya Domex också öppnar dörren för helt nya designlösningar.

– Våra nya Domexstål kan, tack vare hög styrka och tunnare dimensioner, konkurrera med andra lättviktsmaterial, säger Johan Broback, global koordinator för konstruktionsstål på SSAB. Dessutom är våra stål extremt tåliga mot slitage och samtidigt lätta att forma och bearbeta.

Domex är känt för sina snäva toleranser och jämnare ytor, något som de nya stålen givetvis lever upp till. Även materialets mycket goda bock- skär- och svetsbarhet är egenskaper som fordonstillverkare kan utnyttja när nya komponenter ska designas och konstrueras.

– Tunnare material innebär att det blir mindre material att svetsa och skära vilket ger ökad produktivitet hos den verkstad som använder materialet och tillverkar produkten, säger Johan Broback.

Tunnare stål och lättare konstruktioner innebär även att tillverkaren kan minska både energi och materialförbrukning. Allt detta bidrar till en förbättrad produktionsekonomi och miljövänligare produktion.

Med de nyutvecklade Domexstålen omfattar hela familjen nu hållfasthetsnivåer från 240 och upp till 1 100 MPa.

– Ny design är oftast nödvändig för att få ut den fulla potentialen av de nya Domex 900, 960 och 1100 stålen, säger Johan Broback. Men kundens möjligheter har onekligen utökats.