Swedish Steel Prize delas ut till innovativa konstruktioner i höghållfasta stål. Priset ska inspirera, stimulera och sprida kunskap om höghållfasta stål och möjligheterna att utveckla lättare, säkrare och mer miljöanpassade produkter.

Rekordmånga ansökningar från ett tjugotal länder har lämnats in i år, vilket visar att priset har fått starkt fäste internationellt, liksom att intresset för höghållfasta stål fortsätter att öka.

Deere & Company (USA) - Skördare
Med hjälp av avancerade höghållfasta stål i kombination med en genomtänkt och innovativ design har Deere & Company utvecklat skördetröskor med bättre produktivitet samtidigt som de uppfyller nya miljökrav. Skördaren är lättare, har större skärvidd samtidigt som det nya skärbordet är mer flexibelt och följer ojämnheter i marken bättre, vilket ökar utbytet jämfört med konventionella konstruktioner.

HT Engineering Ltd (Nya Zeeland) – Hyttskydd på grävmaskin
Förarhytten på en grävmaskin är en riskutsatt miljö som kräver ordentliga skydd mot de tunga föremål som hanteras. Genom att utnyttja avancerat höghållfast stål i ett nydesignat skyddsgaller har HT Engineering förbättrat såväl förarskyddet som siktfältet. Konstruktionen är lättare och tål slag och stötar bättre. Detta har uppnåtts genom att använda tunna plattstänger i gallret som vinklats för att ge maximal sikt.

Rotary-Ax (Brasilien) – Kniv för sockerrörsskördare
Rotary-Ax har utvecklat ett nytt skärverktyg som ökar produktiviteten vid skörd av sockerrör. Lösningen är ett skördeblad, tillverkat av avancerat höghållfast stål med hög slitstyrka, vilket enkelt kan brytas av när det blivit slött. Återväxten av sockerrör förbättras genom att knivarna hela tiden är vassa och skär i en sned vinkel.

Sweco Structure (Sverige) – Swedbank Arena
Taket på Sveriges nya nationalarena för fotboll - Swedbank Arena – kännetecknas av det lätta intryck som ramverket ger. Detta har uppnåtts genom att fullt utnyttja egenskaperna hos avancerade höghållfasta stål samt framgångsrikt samarbete mellan arkitekten och Sweco Structures konstruktörer. För att klara takets spännvidd på 162 meter och fullt utnyttja dagsljuset krävs en tunn och lätt konstruktion. Stålen som används har sträckgränser på 460, 690 respektive 900 MPa och är betydligt mer avancerade än de stål som normalt används i byggnader.

Priset delas ut den 17 november på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vinnaren får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett designad av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningen avslutar ett två dagar långt evenemang i Sverige då hundratals internationella representanter för verkstad och industri har deltagit i verksbesök och seminarier. SSAB instiftade Swedish Steel Prize år 1999.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ulrika Lilja, Chef Externkommunikation SSAB            072-209 31 54
Anders Sörman, Projektledare Marketing SSAB         070-221 93 26

SSAB är en världsledande leverantör av höghållfasta stål. SSAB erbjuder produkter utvecklade i nära samarbete med kunderna, för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 45 länder och har produktionsanläggningar i Sverige och USA. SSAB är noterat på NASDAQ OMX Nordic Exchange, Stockholm. www.ssab.com