Syftet med Swedish Steel Prize är att inspirera och sprida kunskap om höghållfasta stål och möjligheterna att utveckla lättare, säkrare och mer miljöanpassade produkter. Den vinnande lösningen uppfyller prisets syfte väl.

Dumperlastbilar för gruvdrift utsätts för ett mycket stort slitage. Van Reenen använder höghållfast slitstål i en ny utformning av flaket, för att skapa en lättare och hållbarare konstruktion. För användarna sänks egenvikten med åtta ton vilket motsvarar 19 procent.  Drifts- och underhållskostnaderna minskar liksom miljöbelastningen genom lägre utsläpp.

–  Van Reenens lösning är mycket intressant och visar på nyttan med höghållfasta stål, säger Martin Lindqvist, juryns ordförande och affärsområdeschef SSAB. Det är inspirerande att det kommer fram nytt tänkande på en så välkänd och beprövad konstruktion som dumperflak.

–  Att bli nominerad var ärofyllt, men att bli utsedd till vinnare är höjdpunkten under mina 25 år som konstruktör. Detta är Van Reenens största tekniska prestation under de 20 år bolaget har funnits och priset visar att våra konstruktörer i Sydafrika hör till de bästa i världen, säger Bertus Haasbroek, Van Reenens Teknikchef.

Övriga nominerade företag erhöll andra pris i Swedish Steel Prize 2010. Dessa är Blupoint PTY Ltd från Australien, Ruthmann GmbH & Co från Tyskland samt Wranne Fåhraeus Design AB från Sverige.

SSAB instiftade Swedish Steel Prize år 1999.Om det vinnande bidraget
Den nya prisbelönade utformningen av flaket utgörs av en upphöjd, längsgående mittprofil som delar flakets botten i två halvor. Förändringen ger tydliga fördelar i form av lägre slitage och förenklad avlastning. Förutom en starkare och styvare konstruktion har egenvikten också sänkts med åtta ton. Viktsänkningen spar bränsle och miljö och ger plats för mer last.