Swedish Steel Prize delas ut till innovativa konstruktioner i höghållfasta stål. Syftet är att inspirera, stimulera och sprida kunskap om höghållfasta stål och möjligheterna att utveckla lättare, säkrare och mer miljöanpassade produkter.

 Årets finalister visar stor förståelse för hur höghållfasta stål kan utnyttjas för att förbättra en produkt. 2010 års nominerade Swedish Steel Prize kandidater är:

Wranne/Fåhraeus Design AB (Sverige) – Sängbotten
Wranne/Fåhraeus Design har utvecklat en ny typ av sängbotten med hjälp av avancerat höghållfast stål. Lösningen möter krav på komfort, hygien, kostnad och design. Konstruktören utnyttjar stålets fjädrande egenskaper på ett innovativt sätt.

BluPoint Pty Ltd (Australien) – Skoptänder
BluPoint har tagit fram en kostnadseffektiv lösning för att renovera utslitna tänder i grävskopor som används i stora lastmaskiner inom gruvdrift. Lösningen innebär att en ny tandspets i ett stål med mycket hög slitstyrka och god svetsbarhet svetsas fast mot den kvarvarande delen. Eftersom skoptänder för gruvskopor kan behöva bytas flera gånger per dygn ger lösningen kraftigt sänkta driftskostnader.  

Ruthmann GmbH & Co KG (Tyskland) – Skylift
Ruthmann har använt avancerat höghållfast stål i teleskopbommen till en skylift. Utformningen har ökat lyfthöjden och lastkapaciteten inom viktgränsen för lätt lastbil (3,5 ton). Konstruktionens styvhet är anpassad för att klara lasterna trots halverad godstjocklek.

Van Reenen Steel (Sydafrika) – Dumperflak
Van Reenen Steel har tagit fram mer vridstyva och slagtåliga dumperflak genom en ny konstruktion av stål med hög slitstyrka och hållfasthet. En ny bottenprofil och mer avrundade hörn ger jämnare slitage och snabbare tippning. Resultatet blir ökad livslängd, lägre vikt, bättre miljöegenskaper och förbättrad produktivitet. 

Priset delas ut av SSABs koncernchef Olof Faxander den 18 november på Grand Hôtel i Stockholm. Vinnaren får, förutom en statyett designad av konstnären Jörg Jeschke, ett stipendium på 100 000 kr. Prisutdelningen avslutar ett tre dagar långt evenemang i Sverige då hundratals internationella representanter för verkstad och industri har deltagit i verksbesök och seminarier. SSAB instiftade Swedish Steel Prize år 1999.

www.ssab.com/sv/Media/Bildbank/ finns bilder för nedladdning