Lisää SSAB:n fossiilivapaata terästä sisältäviä ajoneuvoja ja koneita on luvassa vuonna 2022 osana autokonsernin konseptiajoneuvojen ja -komponenttien sarjaa.

”Maailman ensimmäinen fossiilivapaasta teräksestä valmistettu ajoneuvo on todellinen virstanpylväs. Yhteistyömme Volvo Groupin kanssa osoittaa, että vihreä siirtymä on mahdollinen ja tuottaa tuloksia”, SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist kertoo. ”Yhdessä aiomme jatkaa ilmastovaikutusten vähentämistä koko arvoketjussa aina loppuasiakkaaseen asti ja varmistamme, että asiakkaamme saavat laadukasta terästä. Odotamme innolla, että pääsemme jatkamaan tutkimus- ja kehitysyhteistyötä Volvo Groupin kanssa uusien fossiilivapaiden terästuotteiden kehittämiseksi.”

”SSAB:n kanssa toteutettu hanke asettaa uuden mittapuun fossiilivapaalle tulevaisuudelle. Maailman valtiot kokoontuvat COP26-konferenssiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja samalla tavalla myös organisaatioiden ja teollisuuden on tehtävä yhteistyötä uusien, innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseksi ja kasvihuonekaasupäästöttömän tulevaisuuden takaamiseksi. Volvo Group on sitoutunut uraauurtaviin kumppanuuksiin, joista yhteistyö SSAB:n kanssa on hyvä esimerkki. Tavoitteena on luoda houkuttelevia, turvallisia ja tehokkaita ajoneuvoja ja koneita, jotka näyttävät tietä kuljetus- ja infrastruktuurijärjestelmän kestävän tulevaisuuden kehittämisessä”, Volvo Groupin pääjohtaja Martin Lundstedt sanoo.

SSAB alkaa toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026, kun Oxelösundin masuunit on vaihdettu valokaariuuniksi ja käyttämällä HYBRIT-teknologiaa, jossa rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti tarvittava koksi korvataan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Kyseessä on ratkaiseva askel, jonka avulla pystymme lopulta käytännössä poistamaan teräksentuotannossa syntyvät hiilidioksidipäästöt.

SSAB esitteli elokuussa 2021 maailman ensimmäiset fossiilivapaat teräslevyt, jotka valmistettiin Ruotsin Luulajassa sijaitsevassa HYBRIT-pilottilaitoksessa valmistetusta vetypelkistetystä raudasta. HYBRIT on SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhteistyöhanke ja keskeinen etappi matkalla kohti terästuotannon fossiilivapaata arvoketjua.

Lisätietoja:
Hanna Hoikkala, SSAB:n tiedottaja, +46 73 655 1117, [email protected]
Claes Eliasson, Volvo Groupin mediasuhteet, +46 76 553 7229