Henkilöautojen valmistusta Luqiaossa Kiinassa

Yhteistyö tekee Volvo Carsista ensimmäisen henkilöautojen valmistajan, joka työskentelee SSAB:n ja HYBRIT-hankkeen kanssa. HYBRIT-hanke on terästeollisuuden kunnianhimoisin ja edistynein projekti fossiilivapaan teräksen kehittämiseksi.

Osana yhteistyötä Volvo Cars on ensimmäinen henkilöautojen valmistaja, joka varmistaa HYBRIT-hankkeen Luulajan pilottilaitoksen rautasienestä valmistetun fossiilivapaan teräksen toimitukset. Tätä terästä käytetään testaustarkoituksiin ja sitä voidaan käyttää konseptiautossa.

SSAB:n tavoitteena on tuottaa vuonna 2026 markkinoille fossiilivapaata terästä kaupallisessa mittakaavassa. Volvo Cars haluaa myös olla ensimmäinen henkilöautojen valmistaja, joka käyttää fossiilivapaita teräksiä varsinaisessa autotuotannossaan.

"Rakennamme täysin fossiilivapaata arvoketjua aina loppuasiakkaalle asti", kertoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist. ”Läpimurtoteknologiallamme ei ole käytännössä lainkaan hiilijalanjälkeä ja sen avulla vahvistamme asiakkaidemme kilpailukykyä. Tavoitteenamme on kehittää yhdessä Volvo Carsin kanssa fossiilivapaita terästuotteita tulevaisuuden autoille."

"Vähennämme jatkuvasti hiilidioksidipäästöjämme, ja tiedämme, että teräs on alue, jolla voimme vielä tehdä paljon", kertoo Håkan Samuelsson, Volvo Carsin toimitusjohtaja. "Tämä yhteistyö SSAB:n kanssa fossiilivapaan teräksen kehittämisessä voi johtaa merkittäviin päästövähennyksiin toimitusketjussamme."

HYBRIT-hankkeen aloittivat SSAB, kaivosyhtiö LKAB ja energiayhtiö Vattenfall. Sen tavoitteena on korvata malmipohjaisen teräksen valmistuksessa perinteisesti tarvittava koksihiili fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tuloksena odotetaan olevan maailman ensimmäinen fossiilivapaan teräksen tuotantoteknologia, käytännössä ilman hiilijalanjälkeä.

Maailmanlaajuisen terästeollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 7 % ja se johtuu siitä, että teollisuutta hallitsee tällä hetkellä rautamalmipohjainen terästuotantotekniikka, jossa käytetään masuuneja ja koksihiiltä.

Volvo Carsin perinteisellä moottorilla varustettujen autojen tuotantoon liittyvistä päästöistä noin 35 % liittyy teräksen ja raudan tuotantoon. Sähköautojen materiaalien ja komponenttien osalta vastaava luku on noin 20 %.

SSAB pyrkii vähentämään Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 % ja Suomen päästöjä 7 % HYBRIT-tekniikan avulla käyttämällä vetyä ja fossiilivapaata sähköä koksihiilen sijaan.

Lisätietoja:
Mia Widell, Presschef, SSAB, +46 76 527 25 01
Maria Dagman, Volvo Cars Media Relations, +46 76 796 39 65