”Olemme päättäneet olla ilmastoneutraali yritys vuoteen 2050 mennessä Pariisin sopimuksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että ajoneuvomme ja koneemme ovat päästöttömiä, kun ne ovat toiminnassa, mutta tarkastelemme myös tuotteissamme käytettyjä materiaaleja, kuten terästä, ja siirrymme asteittain fossiilivapaisiin vaihtoehtoihin. Tämä on tärkeä askel tiellä kohti täysin ilmastoneutraalia liikennettä”, sanoo Volvo Groupin toimitusjohtaja Martin Lundstedt.

”Otamme nyt merkittäviä askelia kohti täysin fossiilivapaata arvoketjua aina loppuasiakkaalle asti. Aloitamme yhdessä Volvo-konsernin kanssa työn kohti fossiilivapaiden terästuotteiden kehittämistä ja sarjatuotantoa. Haluamme työskennellä yhdessä asiakkaidemme kanssa vähentääksemme heidän ilmastovaikutuksiaan ja vahvistaen samalla heidän kilpailukykyään. Etsimme jatkuvasti keinoja, joilla tulla entistä kattavammaksi fossiilivapaiden terästen toimittajaksi Volvon kaltaisille asiakkaille. Kyseessä on uusi, vihreä teollinen vallankumous, jonka näemme tapahtuvan”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Jo vuonna 2021 Volvo alkaa valmistaa ensimmäisiä SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja konseptiautoja ja teräskoneita. Vuonna 2022 sarjatuotantoa suunnitellaan pienemmässä mittakaavassa ja sitten alkaa asteittainen siirtyminen kohti massatuotantoa. Volvo ja SSAB tekevät myös yhteistyötä tutkimuksessa ja kehityksessä optimoidakseen teräksen käytön Volvon tuotteissa painon ja laadun suhteen ja kehittäen yhdessä enemmän fossiilivapaita terästuotteita tavoitteenaan saavuttaa sarjatuotanto muutaman vuoden kuluessa.

SSAB:n vetypelkistyksen avulla valmistama fossiilivapaa teräs on tärkeä lisä perinteiselle ja kierrätetylle teräkselle, jota tänä päivänä käytetään Volvon kuorma-autoissa, rakennuskoneissa ja muissa tuotteissa. Fossiilivapaa teräs valmistetaan täysin uudella tekniikalla, jossa hyödynnetään fossiilivapaata sähköä ja vetyä. Tuloksena on jyrkästi vähentynyt ilmastovaikutus ja fossiilivapaa arvoketju. Terästeollisuus arvioi, että teräksen tarve kasvaa merkittävästi pitkällä aikavälillä ja että kysynnän tyydyttämiseksi tarvitaan fossiilivapaita tuotteita.

Kumppanuuden puitteissa tarkastellaan myös yhteisiä logistiikkaratkaisuja, jotka voivat auttaa vähentämään SSAB:n ympäristövaikutuksia sisäisten ja ulkoisten kuljetusten osalta. Tavoitteena on käyttää Volvon ajoneuvoja, jotka saavat virtansa akuista tai polttokennoista.

SSAB:n tavoitteena on aloittaa fossiilivapaan teräksen toimittaminen markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026. Fossiilivapaan arvoketjun kehittäminen kaivoksista valmiisiin terästuotteisiin tapahtuu HYBRIT-hankkeen puitteissa, jossa SSAB on ollut mukana yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa vuodesta 2016. Elokuussa 2020 käynnistyi Luulajassa pilottilaitos, joka alkaa pian tuottaa pieniä määriä vedyn avulla valmistettua rautasientä, jota käytetään tässä yhteistyössä käytettävän teräksen valmistamiseen.

Lisätietoja:
Mia Widell, lehdistöpäällikkö, SSAB, +46 76 527 25 01, mia.widell @ ssab.com
Claes Eliasson, Volvo Group Media Relations, +46 76 553 72 29