Swedish Steel Prize -palkinto jaetaan vuosittain innovatiiviselle desing-ratkaisulle, jossa on hyödynnetty erikoislujaa terästä. Tänä vuonna australialainen Trufab Global on yksi neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 24. toukokuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.

Trufab valittiin finalistiksi modulaarisen Nyrex Chaser Bin -viljaperävaununsa ansiosta. Vaunun tilavuus on jopa 62 000 litraa. Se on noin 700 kg aiempia ratkaisuja kevyempi, mikä vähentää maaperän tiivistymistä ja parantaa polttoainetehokkuutta. Moderni rakenne ei edellytä juuri lainkaan hitsaamista, mikä pidentää tuotteen käyttöikää. Lisäksi litteät pakkaukset ja kokoamisen helppous ovat täysin uutta maatalousvaunujen alalla.  

”Kehitimme Nyrexin parantaaksemme tuotteidemme tehokkuutta. Pohdimme, voisimmeko olla nopeampia ja ympäristöystävällisempiä, ja pystyisimmekö haastamaan vakiintuneet käytännöt. Nämä aiheet ovat yhteisiä koko yrityksellemme”, Trufabin toimitusjohtaja Colin Jorgensen kertoo. 

Viljaperävaunun apurunko sekä valmiiksi leikatut 1 625 mm leveät sivupaneelit ja lattiamoduulit on valmistettu erikoislujasta teräksestä. Modulaariset paneelit kiinnitetään lähinnä taivutettujen liitosten ja kiinnityspulttien avulla. Kärryssä on kaksi akselia ja sisäänrakennetut jarrut, ja siihen voi valita joko renkaat tai telaketjut. Lisäksi sen sivuun voi kiinnittää palovesisäiliön.

”Harkitsimme eri paneelimateriaaleja ja erilaisia rakenteita, mutta totesimme, että erikoisluja teräs ja vähäinen hitsaustarve tarjoavat enemmän vastinetta loppukäyttäjien rahoille. Käyttäjät voivat työskennellä entistä tehokkaammin, maaperän tiivistyminen vähenee ja vetovoimaa tarvitaan tavallista vähemmän, joten polttoaineenkulutuskin pienenee”, Jorgensen sanoo.  

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Trufabin valinnalle Swedish Steel Prize 2018 -finalistiksi ovat:

Trufab on kehittänyt modulaarisen maatalousperävaunukonseptin, jonka valmistuksessa ei tarvita juuri lainkaan hitsausta. Perävaunu on joustava ja kevyt, ja se voidaan koota lopulliseen kokoonpanoonsa paikan päällä. Modulaarisen suunnittelun ansiosta eri kokoisten tuotteiden toimitus on helpompaa ja ylläpito yksinkertaisempaa. Uusi perävaunu pienentää kustannuksia ja parantaa sekä valmistajien että käyttäjien tuottavuutta. 

Lisätietoja:
Eva Petursson, Swedish Steel Prize -tuomariston puheenjohtaja, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40