Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävä Swedish Steel Prize -kilpailu pyrkii antamaan tunnustusta hyvälle suunnittelulle, yhteistyölle ja innovaatioille, jotka tekevät maailmasta paremman ja kestävämmän. Australialainen Austin Engineering on yksi tämän vuoden neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 14. marraskuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuun SSAB:n tehtaalla.

Austin Engineering on valittu finalistiksi kaivosteollisuuden kaivinkoneille suunnitellun kaksiosaisen kauhan ansiosta. Mullistavassa konseptissa kauhan ylä- ja alaosan välinen liitos tekee osien vaihtamisesta nopeaa ja tehokasta huollon aikana. Lisäksi kauhassa hyödynnetään modulaarisia komponentteja, jotka voidaan räätälöidä käyttökohteen mukaan ja vaihtaa tarvittaessa helposti.

”Joskus kauhoihin hitsataan vuorauslevyjä, kun halutaan ehkäistä kulumista ja pidentää käyttöikää”, kertoo Austin Engineeringin markkinakehittämis- ja innovaatiojohtaja David Pichanick. ”Muutama vuosi sitten meihin otettiin yhteyttä eräältä kaivokselta, jossa vaihdettavan vuorauslevyn takaisinjousto oli johtanut työntekijän kuolemaan. Tragedia järkytti kaivosteollisuutta, ja asiakas pyysi meitä kehittämään turvallisemman, vuorauslevyttömän kauharatkaisun.”

Austin Engineeringin innovaatio-osasto tarttui määrätietoisesti haasteeseen ja ideoi kaksiosaisen kauhan, jonka yläosan materiaaliksi valikoitui kestävä, helposti hitsattava ja luja Strenx® 700 ‑teräs. Kauhan alaosaan puolestaan valittiin kovaa kulutusta kestävä Hardox®-teräs. Lisäksi Hardox® täyttää lujuus- ja hitsausvaatimukset, joita kevyiltä kauhoilta edellytetään kuluttavissa käyttöympäristöissä.

Kaksiosainen kauha voidaan mukauttaa minkä tahansa OEM-valmistajan tämänhetkisiin malleihin. Ylä- ja alaosan kokoonpanoasennus voidaan toteuttaa alle neljässä minuutissa ja viimeistelevä hitsaus kolmessa tunnissa. Pitkiltä tuotantokatkoksilta voidaan välttyä myös siksi, että alaosan varakomponentteja voidaan hankkia valmiiksi varastoon.

Lisäksi ratkaisu vähentää kauhan kokonaispainoa sekä kustannuksia, kun kauhasta ei tarvitse vaihtaa tai korjata kuin alaosa. Tämä tarkoittaa 25–30 prosentin kokonaissäästöjä omistamiskustannuksista.

”Kaksiosainen kauha on innovaatio, jota alalla on kaivattu. Se on todella mullistava keksintö turvallisuutensa ja tehokkuutensa ansiosta”, Pichanick sanoo. ”Se on mahtava tuote, jolla on uskomattomia vaikutuksia. Olemme ylpeitä innovaatiostamme ja siitä, miten se muuttaa yhteiskuntaa ja toimii esikuvana tulevaisuuden ratkaisuille.”

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Austin Engineeringin valinnalle Swedish Steel Prize 2019 -finalistiksi:
Austin Engineering on ottanut merkittävän innovaatioharppauksen kaivinkoneiden kauhojen suunnittelussa ja kunnossapidossa. Yritys on kehittänyt modulaariseen lähestymistapaan perustuvan konseptin, jossa yhdistyvät kevyt paino ja koko tuotteen optimaalinen käyttö ennen romuttamista. Ratkaisussa hyödynnetään erikoislujan ja kulutusta kestävän teräksen ominaisuuksia ja se on helppo toteuttaa. Lisäksi se avaa mahdollisuuksia uusille kauhojen suunnitteluinnovaatioille.

Lisätietoja saa osoitteesta steelprize.com tai ottamalla yhteyttä:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]