”Swedish Steel Prize -kilpailun 20-vuotisjuhlan kunniaksi nimittämillämme neljällä finalistilla on vahva yhteys vahvempaan, kevyempään ja kestävämpään tulevaisuuteen. Ne kaikki osoittavat, että uusien näkökulmien ja innovatiivisen ajattelun myötä on mahdollista jatkaa niin oman teollisuudenalan kuin koko yhteiskunnan eteenpäinviemistä”, Swedish Steel Prize -tuomariston puheenjohtaja ja SSAB:n tutkimus- ja innovaatiojohtaja Eva Petursson sanoo.

Neljä finalistia ja tuomariston perustelut ovat seuraavat:

Austin Engineering, Australia
Austin Engineering on ottanut merkittävän innovaatioharppauksen kaivinkoneiden kauhojen suunnittelussa ja kunnossapidossa. Modulaarisella lähestymistavalla he ovat kehittäneet konseptin, jossa yhdistyvät kevyt paino ja koko tuotteen optimaalinen käyttö ennen romuttamista. Ratkaisussa hyödynnetään erikoislujan ja kulutusta kestävän teräksen ominaisuuksia ja se on helppo toteuttaa. Lisäksi se avaa ovia uusille kauhojen suunnitteluinnovaatioille.

Kampag, Brasilia
Kampag on onnistunut kasvattamaan soijasatoja keskittymällä puimurisuunnittelussaan sadon varovaisempaan käsittelyyn. Ainutlaatuinen syöttöyksikkö vaurioittaa korjattua papua vähemmän ja lisää koneen käytettävyyttä kosteissa olosuhteissa. Erikoislujat ja kulutusta kestävät teräkset ovat tehneet puimurista entistäkin tuottavamman ja kestävän kehityksen mukaisen: sen käyttöikä on pidentynyt ja paino keventynyt. Lisäksi puimurin valmistus on nyt suoraviivaisempaa ja kunnossapidossa säästyy enemmän energiaa.

Roofit.solar, Viro
Roofit.solar valmistaa sähköä tuottavia, metallisia aurinkokennokattoja. Tuote yhdistää tehokkaan aurinkopaneeliratkaisun arkkitehtonisesti houkuttelevaan ja ympäristön huomioivaan teräskattoon, mikä mahdollistaa uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntämisen myös historiallisten rakennusten kunnostamisessa. Rypsiöljyyn pohjautuvan maalipinnoitteen käyttö on mahdollistanut uusien tuotantoteknologioiden käytön sekä erittäin kestävän kiinnityksen kattopaneelin kerrosten välillä.

Shape Corporation, Yhdysvallat
Shape on kehittänyt 3D-muotoisten putkien kustannustehokkaan ja vankan valmistusprosessin, jossa voidaan hyödyntää korkeimpien lujuustasojen kylmämuovausteräksiä. Tekniikka mahdollistaa ainutlaatuisen kevyen ratkaisun A-pilareille ja kattoputkille sekä minimaalisen leikkauskoon, ja ensimmäinen autoteollisuuden valmistaja ottaa sen käyttöön vuonna 2020. Innovaatio haastaa muut kevyet materiaalit kestävämmällä teräsratkaisulla, joka huomioi myös kiertävän materiaalivirran.

Lisätietoja osoitteesta steelprize.com sekä:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]