Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa viettävä Swedish Steel Prize -kilpailu pyrkii antamaan tunnustusta hyvälle suunnittelulle, yhteistyölle ja innovaatioille, jotka tekevät maailmasta paremman ja kestävämmän. Brasilialainen Kampag on yksi tämän vuoden neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 14. marraskuuta Tukholmassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Tilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa sadat teräsalan ammattilaiset eri puolilta maailmaa osallistuvat seminaareihin ja vierailuun SSAB:n tehtaalla.

Kampag on valittu kilpailuun aksiaalipuimureihin suunnitellun ainutlaatuisen syöttöyksikön ansiosta, jolla soijapapuja voidaan käsitellä entistä hellävaraisemmin ja parantaa näin satoja.

”Havaitsimme, että perinteiset puimurikomponentit eivät saaneet soijapapuja virtaamaan koneen syöttöaukon ja roottorin välillä riittävän tasaisesti. Ne häiritsivät virtausta ja vaurioittivat samalla papuja. Lähtökohtana oli siis suunnitella yksikkö uudelleen ja muuttaa syöttävien terien muotoa”, Kampagin toimitusjohtaja Vanderlei Kamphorst kertoo.

Tämän tyyppisiä puimureita kutsutaan aksiaalipuimureiksi, sillä materiaalin virtaus tapahtuu aksiaaliakselilla pääroottorin kohdalla. Uuden syöttöyksikön terät valmistetaan kulutusta kestävästä Hardox® 500 ‑teräksestä, ja niiden spiraalimainen muotoilu auttaa leikkaamaan ja korjaamaan soijapavut ja muun sadon ilman katkoksia.

”Hardox 500 ‑teräksen avulla pystyimme takaamaan erittäin vakaan prosessin ja hyvän luotettavuuden ja näin parantamaan terien kestävyyttä aiempaan ratkaisuun verrattuna”, Kamphorst kehuu. ”Lisäksi terät kestävät kulutusta paljon aiempaa paremmin, joten on ilmiselvää, että Hardoxilla oli toimintaamme valtava vaikutus.”

Uuden syöttöyksikön myötä puimureita voidaan käyttää päivässä kaksi tuntia pidempään kuin ennen, koska puinti onnistuu myös kosteissa olosuhteissa. Hardox® 500 ‑teräksen ansiosta yksikön painoa on pystytty vähentämään merkittävästi, mikä puolestaan laskee polttoaineenkulutusta 15 prosentilla puinnin aikana.

Sadon hellävarainen käsittely lisää ehjien soijapapujen määrää kolmella prosentilla.

Nykyisillä soijanpuintimäärillä lisäys kattaisi Ruotsin kahden vuoden soijapapujen kysynnän.

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Kampagin valinnalle Swedish Steel Prize 2019 -finalistiksi:
Kampag on onnistunut kasvattamaan soijasatoja keskittymällä puimurisuunnittelussaan sadon varovaiseen käsittelyyn. Ainutlaatuinen syöttöyksikkö vaurioittaa korjattua papua aiempaa vähemmän ja lisää koneen käytettävyyttä kosteissa olosuhteissa. Erikoislujat ja kulutusta kestävät teräkset ovat tehneet puimurista entistäkin tuottavamman ja kestävän kehityksen mukaisen: sen käyttöikä on pidentynyt ja paino keventynyt. Lisäksi puimurin valmistus on nyt suoraviivaisempaa ja kunnossapidossa säästyy energiaa.

Lisätietoja saa osoitteesta steelprize.com tai ottamalla yhteyttä:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]