Enemmän kuin puolen vuosisadan kokemuksella erikoislujan teräksen prosessoinnista ja suunnittelusta SSAB on muutakin kuin vain teräksen valmistaja. Nimellä ”SSAB Shape” tunnetuilla palveluilla SSAB:n teräsasiantuntijoiden tiimi käyttää 21 paikassa ympäri maailmaa sijaitsevia 450 konetta auttaakseen asiakkaita niin teräsosien perusleikkauksessa kuin suurissa yhteisissä kehitysprojekteissa. Pelkästään vuonna 2016 SSAB toimitti yli 84 kilotonnia prosessoituja osia asiakkaille – maailman johtavista rekkojen valmistajista australialaiseen tekniseen startup-yritykseen.

”Yhdistämällä SSAB:n korkealaatuiset terästuotteet tekniseen tukeen ja esikäsittelypalveluihin me mahdollistamme sen, että voit kehittää tuotteitasi ja tulla kilpailukykyisemmäksi”, kertoo SSAB Servicen ja Shape-liiketoiminnan johtaja Matts Nilsson.

Prefab

SSAB Shapen esikäsittelypalvelut toteutetaan jokaisen asiakkaan omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi useat kippilavoja valmistavat asiakkaat tarvitsevat apua erikoislujan teräksen taivutuksessa. SSAB on vastannut haasteeseen valmistamalla kippilavasarjoja, joita johtavat kippilavojen valmistajat käyttävät kaikkialla maailmassa.

SSAB:llä on huomattava leikkauskapasiteetti sen 21 paikallisessa SSAB Shape -keskuksessa, jotka sijaitsevat terästehtaiden lähellä ja voivat tuottaa osia ja komponentteja asiakkaan määritysten mukaan erittäin lyhyillä toimitusajoilla. SSAB Shape tarjoaa poltto-, plasma-, laser- ja vesisuihkuleikkausta.

”Monet asiakkaat hyödyntävät tehtaiden lähellä olevaa kapasiteettiamme tehostaakseen logistiikkavirtaansa ja toimitusketjuaan”, Nilsson sanoo.

SSAB Shape tarjoaa myös laajaa kokemusta laserhitsauksen alalta ainutlaatuisilla, räätälöidyillä ratkaisuilla. Muun muassa monet raskaskuljetusten ja rautatieliikenteen asiakkaat hyödyntävät SSAB Shapen esikäsiteltyjä laserhitsattuja komponentteja.

Toinen erikoispalvelu on SSAB:n ainutlaatuinen erikoislujan teräksen rullamuovauslinja. Erikoislujasta teräksestä rullamuovatut kiskot ovat kippilava- ja konttisegmentin alkuperäisvalmistajien saatavilla.

Tietyt asiakkaat tarvitsevat myös muita esikäsittelypalveluja, kuten jyrsintää ja maalipinnoitusta. SSAB Shape tarjoaa näitä palveluja sekä itse että prosessointikumppanien laajan verkoston kautta. Lisäksi osa asiakkaista tarvitsee särmättyjä osia nopeuttamaan kokoamista, ja SSAB pystyy tarjoamaan myös niitä.

Prefab

SSAB SHAPE -TARJONTA

 • koneistuksen, suunnittelun ja teräksen prosessoinnin asiantuntemus
 • komponenttiratkaisut esikäsitellyillä ja puolivalmisteisilla osilla sekä sarjojen reaaliaikainen tuotanto ja toimitus
 • teräksen prosessointipalvelut, jotka pienentävät kustannuksia, estävät virheiden syntymistä ja nopeuttavat tuotantoprosessia
 • esivalmistetut putket ja profiilit SSAB:n erikoislujien terästen laajasta valikoimasta
 • räätälöidyt logistiikka- ja viestintäratkaisut

ESIMERKKEJÄ ASIAKKAISTA JA HEIDÄN TUOTTEISTAAN, JOISSA KÄYTETÄÄN SSAB:N ESIKÄSITTELYPALVELUJA

 • Laserhitsaus särmäyksellä ja laserleikkaus:
  • Asiakas: BMI
  • Tuote: kävelevän lattian siirtolaite
 • Prosessointi lähellä tehtaita:
  • Asiakas: Alfa Laval
  • Tuote: lämmönvaihdin
 • Laserleikkaus ja taivutus:
  • Asiakas: Zetterbergs
  • Tuote: kippilavan sivuseinät
 • 3D-skannaus:
  • Asiakas: Joy Global
  • Tuote: kauha P&H 4100XPC
 • Tarkkuusleikkaus (valokuituleikkaus):
  • Asiakas: Shaeffer
  • Tuote: seula
 • Prosessointi ja suunnittelu:
  • Asiakas: Wilcox
  • Tuote: kippilava

Teksti Isabelle Kliger