Daniel Ryfa

Monet kaksivuotiaat rakastavat lentokoneita ja lentämistä. Joistakin heistä tulee lentäjiä ja lentokoneinsinöörejä. Daniel Ryfasta tuli molemmat. ”Aloitin purjelentämisen 14-vuotiaana ja sain ensimmäisen lentolupakirjani teini-ikäisenä”, Daniel sanoo. Daniel kiinnostui pian taitolennosta, ja hän on voittanut monia mestaruuksia, muun muassa European Advanced Aerobatic Championship -mestaruuden 2009. Hän alkoi rakentaa ensimmäistä konettaan 20-vuotiaana.

Nykyään Daniel lentää yksityiskoneita, ja vapaa-ajallaan hän rakentaa konetta vuodelta 1910 peräisin olevasta mallista, jonka on alun perin rakentanut ruotsalainen lentokonepioneeri Enoch Thulin. ”Siihen aikaan koneet rakennettiin saarnipuusta, mutta Thulin käytti myös särmättävää niukkahiilistä terästä. Thulinin käyttämän teräksen laatu oli kuitenkin hyvin heikko, ja minä halusin materiaalin, joka täyttää modernit vaatimustasot”, Daniel sanoo. Danielin mielestä Docol 600 -metallilevyt olivat juuri sitä, mitä hän tarvitsi, ja SSAB:n kiinnostuessa projektista Daniel saa nyt kaiken tarvitsemansa teräksen.

Teksti: Anne Margrethe Mannerfelt
Valokuva: Redbull