Brand protection

SSAB:n brändeihin sisältyy asiakaslupaus. ”Kyseessä on identiteetti. Brändeihimme kohdistuu tiettyjä odotuksia, jotka meidän täytyy yrityksenä lunastaa”, kertoo SSAB Special Steels -divisioonan globaali markkinointi- ja brändijohtaja Johan Anderson.

SSAB:llä on useita brändejä, ja monet asiakkaat tuntevat niistä vain yhden tai kaksi. ”Brändit on kehitetty sen pohjalta, mikä merkitys niillä on asiakkaille. Esimerkiksi Strenx on yleinen aloilla, jotka valmistavat ja käyttävät isoja nostureita, kun taas autoteollisuus tuntee paremmin Docol-brändin.”

Väärennettyjä tuotteita löytyy laajalti, ja ne aiheuttavat suuren riskin loppuasiakkaille. ”On riskialtista käyttää terästä, joka ei ole sitä, mitä sen väitetään olevan. Usein väärennetyissä tuotteissa käytetty materiaali on erittäin huonolaatuista. Sen lisäksi, jos brändäys on väärä, myös korjaussuositukset ovat täysin vääriä, joten turvallisuutta koskevat ja taloudelliset riskit ovat erittäin suuret”, Anderson selvittää.

Väärentäjien tapa käyttää brändiä voi vaihdella. Joskus väärentäjät vain mainitsevat, että heidän tuotteensa on tehty esimerkiksi Hardox-teräksestä, mutta joskus väärentäjät menevät niin pitkälle, että he merkitsevät teräksensä SSAB:n brändillä ja jopa lisäävät SSAB:n logon asiakirjoihin, kuten tarjouksiin ja laskuihin. ”Vahvojen brändien käytöllä voi ansaita hyvin. Asiakkaillemme brändiemme käyttö on tärkeää markkinoinnissa, ja epärehelliset yritykset yrittävät hyötyä siitä”, Anderson sanoo.

SSAB ottaa kaikki väärennökset vakavasti ja ryhtyy jatkotoimenpiteisiin jokaisessa tietoon tulleessa tapauksessa. ”Saamme tiedon useimmissa tapauksissa suoraan asiakkailtamme, jotka ovat havainneet, että heidän kilpailijansa käyttävät brändiämme.” SSAB voi välittömästi tarkistaa brändinsä epäillyn luvattoman käytön ja muut rikkomukset. Kaikki asiakkaat on rekisteröity SSAB:n tietojärjestelmiin. ”Niissä on satojatuhansia yrityksiä, jotka käyttävät tuotteitamme, joten sähköiset järjestelmämme ovat pitkälle kehittyneitä.”

Kun asiakkaat ostavat tuotteita, jotka on valmistettu teräsosista, he voivat aina varmistuttaa SSAB:llä brändin aitouden. ”Se ei maksa mitään. Toinen tapa varmistaa, että saat oikeaa materiaalia, on tarkistaa sarjanumero. Materiaalia voi seurata aina sen alkuperäiseen tuotantoon saakka.”

Teksti: Anne Margrethe Mannerfelt

Tämä artikkeli on julkaistu SSAB World -lehden numerossa 1/2017.