Fiskars WoodXpert Felling Lever 

Vaikka Fiskars on Suomen vanhin yritys – ja jotkut sen myydyimmistä tuotteista ovat satojen vuosien ikäisiä – se ei koskaan lopeta tuotteittensa kehittämistä.

”Uskomme Fiskarsilla, että yksinkertaisimmatkin asiat voidaan tehdä paremmin ja älykkäämmin”, sanoo hankintapäällikkö Markku Pietiläinen, joka ostaa yrityksen raaka-aineet ja komponentit. 

”Mainittakoon esimerkkinä meidän ’vanha’ Fiskars-lapiomme 1960-luvulta. Se on ulkonäöltään samanlainen kuin nykyään myynnissä oleva, mutta vanha on noin 30 % painavampi. Uusilla materiaaleilla voimme tehdä tuotteistamme kevyempiä ja vahvempia, mikä on parempaa käyttäjän kannalta.”

Fiskarsin ja SSAB:n pitkä suhde alkoi jo 1960-luvulla. Koska Fiskarsin myynnistä ja tuotannosta on tullut globaalimpaa, Pietiläinen painottaa, että SSAB on täydellinen esimerkki korkealaatuisesta alihankkijasta, joka pystyy antamaan kansainvälistä palvelua Fiskarsin kaikille tehtaille.

Fiskarsin WoodXpert-kaatovänkä, joka tuli markkinoille 2015 ja jota pidetään yhtenä lajinsa vahvimpana tuotteena maailmassa, on vain yksi esimerkki näiden kahden yrityksen vahvasta yhteistyöstä. Kaatovängällä puu kaadetaan turvallisesti. Sitä voi käyttää myös kaadetun puunrungon siirtämiseen paikasta toiseen. Edelliseen malliin verrattuna sitä on parannettu irrotettavalla koukulla, uudistetulla mukavalla SoftGrip-kahvalla ja kevyellä teräsputkirakenteella, jonka ansiosta se on helppokäyttöisempi – ja kevyempi.

”Tämä tuote oli mahdollista toteuttaa ainoastaan yhteistyössä SSAB:n kanssa”, Pietiläinen sanoo. ”Tarvitsimme SSAB:ltä 1 400 -lujuusluokan uudenlaista erikoismuotoista terästä. Tutkimus- ja kehitysosasto teki tiivistä yhteistyötä SSAB:n kanssa luodessaan teräsputket, joissa on ainutlaatuinen muotoilu ja materiaali.”

Kuten monet pohjoismaiset yritykset Fiskarskin tunnetaan toiminnallisten ja kestävien tuotteiden valmistajana. Sen vuoksi se tarvitsee korkealuokkaista laatua eikä ota riskejä alihankkijoiden valinnassa. 

”SSAB:llä on erittäin vahvaa terästä, ja se on ollut meidän keskeinen kumppanimme, joka varmistaa, että pystymme valmistamaan kestäviä ja toiminnallisia tuotteita. Laatu on tasaisen hyvää, eikä siitä ole juuri tarvinnut tehdä valituksia”, Pietiläinen sanoo.

Pietiläisen mukaan SSAB:n globaali verkosto on ollut myös hyödyksi Fiskarsille. ”Meidän puutarhatyökaluja valmistava Puolan-tehtaamme Slupskissa kertoo meille aina, että SSAB on heidän suosituin alihankkija luotettavuuden vuoksi. Heidän kehunsa SSAB:stä eivät lopu koskaan.”

Fiskars haluaa ottaa käyttöön nämä toimintatavat muissa tehtaissaan, kuten Oslossa, Norjassa. ”SSAB:n toimitusjohtaja ja johtoporras vierailivat Oslon-tehtaassamme. Se oli todella mukavaa. Se antoi meille tunteen, että he varasivat aikaa meille, vaikka heillä on tuhansia muita asiakkaita”, Pietiläinen toteaa.

Vaikka Fiskarsin tuotteet ovatkin jo vahvoja ja painavat vähemmän, parantamisen varaa on aina. ”SSAB kehittää kevyempiä ja vahvempia materiaaleja, eli juuri sitä, mitä tarvitsemme tuotteisiimme. Me olemme siirtymässä siihen suuntaan, ja sen voimme tehdä yhdessä SSAB:n kanssa”, hän jatkaa.

 

Tietoa Fiskarsista

Vuonna 1649 pieneen Fiskarsin kylään perustettu rautaruukki on Suomen vanhin yritys ja valmistaa kodin, puutarhan ja ulkoilun tuotteita. Sen tuotteet tunnetaan koko maailmassa niiden toiminnallisuudesta ja hyvästä muotoilusta. Sen tunnetuimpia brändejä ovat Fiskars, Iittala, Royal Copenhagen ja Gerber. Fiskarsilla on 8 600 työntekijää 30 maassa, ja sen liikevaihto vuonna 2014 oli 768 miljoonaa euroa. Se on listattu Nasdaq OMX Helsingissä. Lisätietoja on osoitteessa www.fiskarsgroup.com.

 

Fiskars WoodXpert -kaatovänkä

Fiskarsin uusi kaatovänkä puiden kaadon suuntaamiseen tuli markkinoille 2015. Sitä käytetään keskikokoisten puiden kaadossa, mutta myös helpottamaan rungon sahaamista ja siirtämistä. Kärki on valmistettu taotusta nuorrutusteräksestä ja varsi kevyestä erikoisteräksestä. Tuotteessa käytetty booriteräs tulee SSAB:ltä, joka on räätälöinyt materiaalin yhdessä Fiskarsin tuotekehitystiimin kanssa. WoodXpert-kaatovänkä sai Red Dot -tuotemuotoilupalkinnon 2015. Fiskars ostaa SSAB:ltä myös Docol 500:aa, teräsputkia ja booriteräslevyjä muihin tuotteisiin.

 

Teksti: Alannah Eames
Valokuva: Fiskars

 

Tämä artikkeli on julkaistu SSAB World -lehden numerossa 1/2016.
Lue koko lehti PDF-muodossa.