Vasemmalta: Helena Theander, Eva Petursson, Emil Källström ja Hans Pehrson.

”SSAB:llä on jo monialaisen tutkimuksen ja kumppanuuksien avulla suunnitelma leikata teräksentuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosentilla. Haluamme tietenkin päästä eroon myös jäljelle jääneistä prosenteista, ja pystymme siihen tekemällä yhteistyötä esimerkiksi Mission 0 Housen kaltaisissa hankkeissa”, SSAB:n tutkimus- ja innovaatiojohtaja Eva Petursson kertoo. 

Mission 0 House on pilottihanke, jossa useat merkittävät toimijat pyrkivät asemoimaan itsensä materiaali- ja valmistusteollisuuden edelläkävijöiden joukkoon kasvihuonekaasupäästöjä eliminoimalla. 

”Täysin kestävän kehityksen mukaisen arvoketjun luomiseksi kaikkien on tehtävä yhteistyötä. Haluamme olla maailman vihrein kemianalan yritys. Olemme ylpeitä osallistumisesta Mission 0 House -hankkeeseen yhdessä muiden samat tavoitteet omilla toimialoillaan jakavien yritysten kanssa”, Sekabin toimitusjohtaja Emil Källström kertoo. 

Hankkeessa pyritään kehittämään täysin ilmastoneutraaleja tulevaisuuden materiaaleja tuomalla tutkijat sekä materiaali- ja tuoteinsinöörit saman katon alle. Mission 0 House on tarkoitus perustaa Göteborgiin. 

”Mission 0 House tarjoaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä yhdessä ja täysillä ratkaisujen kehittämiseen kasvihuonekaasupäästöjen eliminoimiseksi tulevaisuudessa. Olemme vakuuttuneita siitä, että luomalla tutkijoille ja insinööreille yhteistyöalustan voimme edistää innovaatioita, joita tulevaisuuden kasvihuonekaasupäästöttömien materiaalien kehittämiseksi tarvitaan”, Polestarin Hans Pehrson sanoo. Hän johtaa Mission 0 Housen päivittäistä työtä. 

Mission 0 House keskittyy aluksi luomaan edellytykset tälle pitkän aikavälin strategiselle yhteistyölle tuoteyritysten, materiaalitoimittajien ja korkeakoulujen välillä. Toiminnan puitteissa toteutetaan käytännön kehityshankkeita, jotka lisäävät osaamista jaettavaksi eri alojen välillä. 

Hankkeessa mukana olevien yritysten ja Ruotsin innovaatioviranomaisen Vinnovan rahoittama pilottihanke toimii ponnahduslautana tulevalle suuremmalle yhteenliittymälle, johon liittyy useampia toimijoita ja pidemmän aikavälin panostus. 

Kasvihuonekaasujen eliminoimiseksi meidän on tunnistettava ja ratkaistava ongelmia, jotka edellyttävät uutta osaamista, innovatiivisia teknologioita ja nopeaa käyttöönottoa. Yhdessä voimme onnistua siinä”, sanoo Helena Theander, Strategic Research and Innovation Manager, Lindholmen Science Park.

Tietoa Mission 0 Housesta

Projektin nimi: Valmisteluprojekti Mission 0 Housen perustamiseksi
Projektin johto: Polestar Performance AB
Projektikumppanit: Boliden, Borgstena, Lindholmen Science Park, Polestar, Sekab, SKF, SSAB, Stora Enso, Volvo Cars
Kokonaisrahoitus: 22 869 546 Ruotsin kruunua, josta Vinnovan myöntämä apuraha on 12 957 650 kruunua, 1 494 050 kruunua VGR:ltä ja loput teollisuuskumppaneilta

 
Linkki kotisivulle: Mission 0 House | Lindholmen Science Park