Investointipäätös on historiallinen virstanpylväs vihreässä siirtymässä kohti fossiilivapaata terästä. Oxelösundin muuntaminen on ensimmäinen suuri askel SSAB:n tavoitteessa muuttaa koko pohjoismainen tuotantojärjestelmänsä vaiheittain, niin että koko tuotanto on fossiilivapaata arviolta noin vuonna 2030.

”Tämä investointipäätös on erittäin tärkeä askel matkallamme kohti fossiilivapaata tuotantoa ja fossiilivapaata yritystä. Sillä on myönteinen vaikutus sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti ja se auttaa asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään. Samalla säilytetään paikallisesti työpaikkoja ja vaikutetaan positiivisesti ympäristöön. Tällä päätöksellä osoitamme, että terästeollisuuden vihreä siirtymä on mahdollinen”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

”Oxelösundin investoinnit lisäävät joustavuuttamme ja tuottavuuttamme. Samalla voimme vähentää Ruotsin CO2-päästöjä 3 %. Muutos vaatii kuitenkin vielä lopullisen hyväksynnän Oxelösundiin tarvittavalle voimalinjalle”, jatkaa Lindqvist.

Ylläpitääkseen nopeaa tahtia ja johtoasemaa siirtymässä kohti fossiilivapaata tuotantoa, SSAB:n hallitus on tehnyt päätöksen investoida 6,2 miljardia Ruotsin kruunua uuteen valokaariuuniin ja raaka-aineiden käsittelyyn Oxelösundissa. Lisäksi tarvitaan investoinnit tulevaan voimalinjaan ja kunnostuskustannukset. Investointi Oxelösundiin poistaa tarpeen investoida olemassa oleviin järjestelmiin (mm. masuunit ja koksaamot) ja tarkoittaa korkealaatuisten tuotteiden kapasiteetin kasvua, kustannusaseman paranemista ja fossiilivapaata tuotantoa.

Vuonna 2016 SSAB käynnisti yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa HYBRIT-hankkeen kehittääkseen uutta fossiilivapaata terästuotantoteknologiaa. Luulajassa avattiin elokuussa 2020 vetypelkistetyn rautasienen pilottitehdas. Tehtaan valmistamasta rautasienestä SSAB on jo valmistanut ja toimittanut pieniä eriä fossiilivapaata terästä strategisille asiakkailleen ja ottanut johtavan aseman terästeollisuuden vihreässä siirtymässä.

Maaliskuussa 2023 otettiin toinen tärkeä askel, kun SSAB esitteli SSAB Zeron, ilman fossiilisia päästöjä tuotettavan teräksen, joka perustuu kierrätysteräkseen ja jonka valmistuksessa on käytetty fossiilivapaata energiaa. Kun Oxelösundin tehdas muutetaan, se pystyy valmistamaan terästä ilman hiilidioksidipäästöjä, ja raaka-aineena on joustava sekoitus fossiilivapaata rautasientä ja kierrätysterästä.

Lisätietoja:
Gunilla Hjalmarson, Head of External Communication, [email protected] puh. +46 76-1179185

Hanna Hoikkala, press officer, [email protected], puh: +46 73 655 1117