SSAB ja Cargotec ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä fossiilivapaan teräksen tuomiseksi lastin- ja kuormankäsittelyteollisuudelle. Yritykset aloittavat koordinoidun kehityksen SSAB:n fossiilivapaan teräksen käyttämiseksi Cargotecin lastinkäsittelylaitteissa.

Tämä on strateginen kumppanuus, joka hyödyttää molempia osapuolia ja tuotteiden loppukäyttäjiä. Se on merkittävä virstanpylväs matkalla kohti kestävää kehitystä ja fossiilivapaiden tuotteiden tarjontaa.

”Olemme iloisia voidessamme toivottaa Cargotecin tervetulleeksi kumppaniksi fossiilivapaille terästuotteille. Tiiviissä yhteistyössä fossiilivapaan arvoketjun kehittämiseksi autamme vahvistamaan asiakkaidemme kilpailukykyä ja vähentämään heidän hiilijalanjälkeään. Samalla takaamme parhaat ratkaisut loppukäyttäjille”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

“Olen ylpeä siitä, että olemme edelläkävijä lastinkäsittelyalalla fossiilivapaan teräksen parissa ja että meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus työskennellä yhdessä alan edelläkävijän kanssa. Tämä on tärkeä askel kohti visiotamme tulla kestävien tavaravirtojen markkinajohtajaksi”, Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoo.

SSAB:n tavoitteena on toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuonna 2026, kun Ruotsin Oxelösundin masuunit on korvattu valokaariuunilla sekä hyödyntämällä HYBRIT-teknologiaa, jossa raudan- ja teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi ja hiili korvataan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi poistaa käytännössä kaikki teräksenvalmistuksen hiilidioksidipäästöt.

SSAB, LKAB ja Vattenfall perustivat HYBRITin vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää fossiilivapaan teräksen valmistustekniikka. Heinäkuussa 2021 SSAB:n Oxelösundin tehdas valssasi maailman ensimmäiset fossiilivapaat teräkset, joiden valmistus perustui HYBRITin Luulajan pilottilaitoksella vetypelkistyksellä valmistettuun rautasieneen.

Lisätietoja:
Atte Kaksonen, SSAB konserniviestintä, +358 50 3143 634, [email protected]
Päivi Koivisto, Cargotecin vastuullisuusjohtaja, +358 40 743 0306, [email protected]