– Ratkaisu on fiksu, tehokas ja energiaa säästävä. Päällirakenne on todellinen insinööritaidonnäyte erinomaisella taivutus- ja kiertojäykkyydellä. Se on erittäin vaikuttava, SSAB Shapen Per-Olof Kull sanoo. 

 

Yhdessä eteenpäin

Vemservice otti SSAB:hen yhteyttä noin kolme vuotta sitten yrityksiä kehitystyössä auttavan DRIV Innovationin kautta. Vemservice kysyi, haluaisiko SSAB tulla mukaan kehitys- ja tutkimusprojektiin. Tavoitteena oli asentaa uusi 135 tonnimetrin nosturi kuorma-auton runkoon hyötykuormasta tinkimättä ja ajoneuvon painoa liikaa lisäämättä. 

– Halusimme luoda "tulevaisuuden tuotteen", joka auttaisi asuntopulassa. Talot rakennetaan nykyään tehtaissa ja moduulit kuljetetaan rakennustyömaalle, jossa ne nostetaan paikalleen. Mielestämme nosturin sisältävä kuorma-auto olisi täydellinen ratkaisu, Vemservicen Benny Larsson kertoo. 

– Se oli erittäin jännittävää ja me halusimme mukaan. SSAB auttaa mielellään innovatiivisia yrityksiä. 

 

Vahvaa ja kevyttä = Strenx®

Projekti kesti kaksi vuotta. SSAB auttoi Vemserviceä valmistamaan keskirungon erittäin kestävästä Strenx®-teräksestä, sillä rungon oli määrä olla niin kevyt ja vahva kuin mahdollista. SSAB antoi materiaalisuosituksia, osoitti, miten profiileja luodaan tehokkaasti, ja auttoi rakennuslaskelmissa. Lisäksi SSAB suoritti FEM-simulointeja ja vastasi tuotantoon liittyviin kysymyksiin. 

– Vemservice on erittäin innovatiivinen ja käyttää materiaalejamme fiksulla tavalla. Yritys on lisäksi voittanut useita palkintoja, kuten vuoden innovoijan palkinnon Guldgalan-tilaisuudessa. Kyse on myös ensimmäisestä ruotsalaisesta sertifioidusta My Inner Strenx® -jäsenestä – kyseinen ohjelma on tarkoitettu valmistajille, jotka tuottavat ensiluokkaisia Strenx®-tuotteita. Yrityksessä on paljon kekseliäisyyttä ja kunnianhimoa, Per-Olof Kull sanoo.

Uuteen runkoon voi asentaa vahvemman nosturin, joka pystyy nostamaan tavallista painavampia esineitä tavallista korkeammalle. Kuorma-autonosturi suurella kapasiteetilla ja Vemservicen päällirakenteella on mielenkiintoinen vaihtoehto ajoneuvonostureille. Se tarjoaa suurta nostokapasiteettia sekä erinomaista polttoainetaloutta, mikä vähentää myös hiilidioksidipäästöjä.

 

Suuria ympäristösäästöjä

Keski-Ruotsin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin suuria ympäristöetuja, kun käytetään kuorma-autonostureita ajoneuvonostureiden sijaan. Tutkimus osoittaa selvästi, että kokonaispäästöissä ja energiankulutuksessa on suuria eroja kuorma-autonosturin ja ajoneuvonosturin välillä. 

Jos esimerkiksi kaikki tavarat kuljetetaan kuorma-autonosturin lavalla ja perävaunussa, minkä jälkeen kuorma-autonosturi huolehtii nostotöistä, ilmastovaikutukset ja energiankulutus ovat jopa 57 % ajoneuvonosturin käyttöä pienemmät. Tämä johtuu siitä, että ajoneuvonosturia käytettäessä tavarat kuljetetaan paikalle perävaunullisella kuorma-autolla, ajoneuvonosturi ajaa erikseen paikalle ja huolehtii sen jälkeen nostotöistä. 

 

Hyvä lopputulos ja hyvät edellytykset jatkolle

Projekti saatettiin päätökseen syyskuussa 2018. Nyt Vemservice valmistaa 40 nosturirakennetta vuodessa. 

- Kaikki rullaa juuri niin kuin pitääkin, ja Vemservice sekä SSAB jatkavat yhteistyötään. Voimme onnitella Vemserviceä hyvin toteutetusta projektista. Kiitos myös Keski-Ruotsin yliopistolle, DRIV Innovationille ja Ruotsin energiavirastolle hyvästä yhteistyöstä, Per-Olof Kull sanoo.

– Olemme tehneet hyvää yhteistyötä osaavien SSAB-työntekijöiden kanssa. He haluavat auttaa laadukkaiden ja johtavien tuotteiden rakentamisessa, Benny Larsson päättää. 
SSAB:llä on yli 50 vuoden kokemus erikoislujien terästen tuotannosta ja suunnittelusta. SSAB Shape auttaa asiakkaita maksimoimaan erikoislujien terästen käytöstä saatavat edut. Maailmanlaajuinen paikallisten palvelukeskusten verkostomme tarjoaa suunnittelutukea, räätälöityä tuotekehitysapua ja luotettavia varastopalveluita sekä monenlasia käsittelypalveluita, joiden avulla asiakkaat voivat kehittää tuotteita ja saavuttaa kilpailullisen etulyöntiaseman.