Tobias Schmid-Schirling ja Mikael Sjödahl.

SSAB ja Sandvik Materials Technology käynnistivät yhdessä SmartSteel Innovation Challenge –innovaatiokilpailun syyskuussa. Ajatuksena oli etsiä uusia innovatiivisia ratkaisuja siitä, miten saadaan aikaan sormenjälkityyppinen älytunniste terästuotteille.

Kilpailuhaasteeseen tarttui kaikkiaan 26 tahoa, joista seitsemän finalistin ehdotukset esiteltiin asiantuntijaraadille Tukholmassa joulukuussa. Finalistitiimit tulivat eri puolilta maailmaa, Etelä-Afrikasta, Ruotsista, Saksasta ja Suomesta.

Raati päätyi jakamaan kilpailun voiton kahdelle samantyyppiselle ratkaisulle, jotka olivat hyvin lähellä SmartSteelin visiota. Voittajat ovat Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques IPM Saksasta ja Luulajan teknillinen yliopisto Ruotsista.

”Olemme todella iloisia tästä, sillä tiimi teki paljon töitä ja ansaitsee tämän voiton. Olemme myös innoissamme päästessämme työskentelemään yhdessä SSAB:n ja Sandvik Materials Technologyn kanssa. Tämä teknologia sai alkunsa itse asiassa väärennettyjen tuotteiden jäljittämisestä ja olemme jo työskennelleet autoteollisuuden kanssa pienten osien merkitsemisessä. Siirtyminen suurempaan mittakaavaan markkinoilla on teknologiallemme uusi askel,” sanoo Tobias Schmid-Schirling, Fraunhofer-tiimin edustaja.

”Tämän palkinnon saaminen tuo ansaittua huomiota tutkimukselle, jota olen ollut mukana tekemässä viimeksi kuluneet 30 vuotta. Toivon, että tämä on alku positiiviselle ja hedelmälliselle yhteistyölle Sandvikin ja SSAB:n kanssa,” sanoo Mikael Sjödahl Luulajan teknillisestä yliopistosta.

”Olemme todella vaikuttuneita näistä ideoista, joissa käytetään tuotteen ominaisuuksia apuna tunnistuksessa. Nämä ratkaisut ovat täydellisiä esimerkkejä siitä, mitä tarvitsemme matkallamme kohti materiaalien internetiä,” sanoo Niko Korte, Head of SSAB Digital Business Development.

”Molemmat voittaja-ideat ovat jännittäviä ja niitä voidaan kehittää tulevissa projekteissa. Olen ylipäätään vaikuttunut kaikkien finalistien panoksesta,” sanoo Mattias Klockars, Head of Strategic Research Labs, Sandvik Materials Technology.

Innovaatiokilpailu on osa SmartSteel-projektia, joka kuuluu osana Ruotsin kansallisiin strategisiin PiiA- ja Metallic Materials –innovaatio-ohjelmiin. Kilpailu järjestettiin yhdessä pohjoismaisen innovaatiokonsulttiyritys Spinversen kanssa. Spinverse on erikoistunut rakentamaan avoimen innovaation ekosysteemejä ja luomaan radikaaleista innovaatioista uutta liiketoimintaa.

Muut viisi finalistia olivat Nortal Oy:n (Kari Juntunen) ja Oulun yliopiston (Jukka Kömi) tiimi Suomesta; Cajo Technologies Oy (Niko Karsikas) Suomesta; Altran Sverige AB (Steve Brown) Ruotsista; Mitas Corporation (Kyle Parker) Etelä-Afrikasta ja Oulun yliopiston (Aki Sorsa) ja Tampereen teknillisen yliopiston (Suvi Santa-aho) tiimi Suomesta.

Lisätietoja:
SSAB: Niko Korte, Head of SSAB Digital Business Development, niko.korte @ ssab.com, puh. 050 3144 544
Sandvik Materials Technology: Ulrika Porath, Press & PR Manager, +46 70 309 08 22. www.materials.sandvik
PiiA: Pär-Erik Martinsson, Representative, [email protected], +46 702 077 114, www.sippiia.se
Spinverse: Dr. Markku Heino, Principal Consultant, [email protected], +358407191221, www.spinverse.com