Teräkselle annetaan digitaalinen identiteetti – näin se toimii

SmartSteel antaa teräkselle digitaalisen identiteetin, joten mihin tahansa terästuotteeseen liittyvät tiedot ja ohjeet ovat aina saatavilla riippumatta siitä, missä tuotetta käytetään. SmartSteel-sovelluksella asiakas voi tunnistaa tuotteita, tarkastella materiaalien ominaisuuksia, ladata ainestodistuksia ja antaa palautettaNäin jokainen tuotantoketjun osa voi hyödyntää tietoja ja lisätä mukaan tarpeellisiksi katsomiaan asioita. Tuote merkitään tehtaalla ja tiedot ladataan pilvipalveluun. Kelat ja taakat skannataan viivakoodeilla ja kvarttolevyt skannataan levynumeroilla. Asiakas käyttää SmartSteel-sovellusta tuotteen tunnistamiseen ja oikeanlaisen tiedon hankkimiseen.

Jäljitettävyys ja dokumentaation automatisointi ovat SmartSteelin näkyvimmät asiakasedut. Kansioista ja pdf-liitteistä eroon pääseminen on tietysti hyvä alku, mutta todellinen arvo piilee yhteistyöverkostoissa.

Tavoitteena materiaalien internet

SmartSteelin perimmäisenä ajatuksena on jatkuva kehitys. Pitkällä aikavälillä SmartSteel on osa järjestelmää, jossa eri toimijat voivat jakaa tietojaan ja ratkaista ongelmia yhdessä. Muutos on vastaavankaltainen kuin tehdasautomatiikan yleistyminen menneillä vuosikymmenillä. Nyt erona on se, että kaikki tapahtuu yli liiketoiminnan rajojen, usein digitaalisesti. ”Tulevaisuudessa teräs pystyy kertomaan ominaisuuksistaan ja käsittelyohjeistaan sitä käsittelevälle koneelle, kertoo Niko Korte SSAB:n Digital Business Development -tiimistä. ”Kone tekee tarvittavat säädöt sitten automaattisesti. Tuloksena jätteen määrä vähenee ja tuotantoaika lyhenee.”

Muut toimijat pystyvät osallistumaan tarjoamalla esimerkiksi lisäpalveluja toimitusketjun hallintaan tai ratkaisuja tuotteiden uudelleenkäyttöön. Laaja-alainen uudelleenkäyttö sekä rakenteiden, komponenttien ja materiaalien kierrättäminen edellyttävät osaltaan uusia tapoja materiaalin tunnistukseen, merkintään ja tiedonhallintaan.

Esittelyssä SmartSteel 1.0

  • Toiminnot: Mobiilisovellus tuotteiden tunnistamiseen, ainestodistusten lataamiseen ja palautteen antamiseen.
  • Arkkiniput, kelat ja rainat tunnistetaan viivakoodeilla. Kvarttolevyt tunnistetaan skannaamalla levyn merkinnät.
  • Palvelu on aluksi saatavilla SSAB Special Steelsin ja SSAB Europen tuotteille.

SSAB SmartSteel -video: https://youtu.be/Oc55GNmHykQ

Lisätietoja medialle:
Atte Kaksonen, SSAB Corporate communications, atte.kaksonen @ ssab.com, puhelin: +358 50 3143 634