Ruotsalaisen ME Racing -yrityksen L. G. Eriksson ja Mats Eriksson seisovat Docol R-8 -putkesta valmistetun kilpa-auton alustan edessä. ME Racing on tehnyt SSAB:n kanssa yhteistyötä pitkään R-8-putkien tuomiseksi kilpa-autoalalle.

Americas’ Automotive -yrityksen aluemyyntipäällikkö Kim Colvinin mukaan SSAB on onnistunut kehittämään tasalaatuisemman, muovattavamman ja hitsausominaisuuksiltaan paremman tuotteen 4130 kromimolybdeeniputkeen verrattuna.

4130 kromimolybdeeniä, joka on kromin ja molybdeenin seos, on tyypillisesti käytetty sellaisiin kilpa-autojen osiin kuin turvakehikkoihin, alustoihin ja runkoihin. R-sarjan Docol-putket ovat erittäin muovattavia erityisesti kuumuudelle altistuvalla alueella, ja ne voivat absorboida paljon energiaa ennen murtumista, toisin kuin kilpaileva kromimolybdeeni. Tämä on tärkeää turvallisuuden kannalta törmäystilanteessa.

A.E.D. Motorsports Products -yrityksen tilastojen mukaan Yhdysvalloissa toimitettiin pelkästään Docol R-8 -putkea (nimitys R8 juontuu materiaalin 800 MPa:n murtolujuudesta) vuonna 2015 yli 12 000 metriä, mikä tarkoittaa 56 prosentin kasvua myynnissä vuoden aikana. A.E.D on SSAB:n Docol-putken jakelija Pohjois-Amerikassa. Putkea toimitetaan useisiin eri käyttökohteisiin moottoriurheilun saralle, ja lisäksi sitä käytetään polkupyörissä, OEM-valmistajien vapaa-ajan välineissä, työkaluissa ja apuvälineissä.

”Docol R8 on ensimmäinen ja paras kilpa-autojen rakentamiseen tarkoitettu tuote sitten 1940-luvulla lanseeratun 4130:n”, totesi A.E.D Motorsportsin toimitusjohtaja Al Lowe. ”Kehitämme myös komponenttia (alustaa), jonka harvat alalla katsovat tarvitsevan parannusta. Juuri SSAB:n, A.E.D.:n, ME Racing Servicesin ja monien muiden tahojen työ herätti lajissa tarpeen muutoksiin.”


SSAB:n edustajat (vasemmalta oikealle): Bill King, Brett Baer, Bruce Wilkinson ja Kim Colvin tapaavat asiakkaita PRI-messujen näyttelyosastolla.

Docol R8-putki näkyvästi esillä merkittävillä kilpa-automessuilla

SSAB esittäytyi hiljattain PRI-messuilla (Performance Racing Industry) levittääkseen tietoa R8-putkesta ja sen käytöstä turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa. Tavoitteena oli myös lisätä tietoisuutta SSAB:n tuotantomahdollisuuksista. Lisäksi henkilökunta piti päivittäin seminaareja.

”PRI-tapahtuma on lajissaan maailman suurin moottoriurheilumessu”, Kim totesi. ”Se on hieno mahdollisuus esitellä kuka olemme ja mitä teemme.”

Messuilla pääsee näkemään lähes kaiken, mitä kilpa-auton tai kilpamoottoripyörän rakentamiseen tarvitaan: paikalla on turvakehikkojen, alustojen, moottorien, jousijärjestelmien, ajovarusteiden, pyörien, ohjelmistojen ja muiden tuotteiden valmistajia. Messut järjestettiin Indianan Indianapolisissa, joka on Yhdysvaltojen moottoriurheilun sydän ja monien tallien kotipaikka.

”Messuilla saamamme huomio oli hämmästyttävää”, Kim sanoi. ”Kilpa-ajo ei ole missään muualla maailmassa niin suosittua kuin Yhdysvalloissa.”

SFI Foundation hallinnoi erikois- ja kilpa-autojen osien laadunvarmistusstandardeja, ja SSAB:n Docol-putket läpäisivät vuonna 2012 sen tiukat testit ja saivat hyväksynnän. Hyväksyntä laajennettiin vuonna 2015 kaikkiin SFI-kiihdytysautoalustoihin.
”Olemme edistyneet paljon sitten tuotteen ensimmäisen laatuhyväksynnän”, Kim kertoi. ”Ennen asiakkaat kyselivät, mikä tuote on – nykyään ne sanovat kuulleensa siitä ja haluavat tietää lisää.”

Kiihdytysautojen lisäksi tuotteen suosio kasvaa myös muissa käyttökohteissa. ”Olemme saaneet tiedusteluja ralliautojen, uudenmallisten mönkijöiden ja maastoautojen valmistajilta sekä NASCAR-järjestöltä, jossa haluttiin tietää enemmän materiaalista”, Kim kertoi.

Docol R-sarjan putkia on valmistettu Borlängessä Ruotsissa, mutta tuotanto siirtyy lähitulevaisuudessa Suomeen, ensisijaisesti Hämeenlinnaan tai toisena vaihtoehtona Lappohjaan.

R-sarjan Docol-putkista

• Rullamuovattu, pitkittäissaumalla varustettu putki
• Erittäin muovattava myös kuumuudelle altistuvilla alueilla; absorboi törmäystilanteessa paljon energiaa ennen murtumista
• Saanut kilpa-ajoalan standardeja hallinnoivan SFI:n hyväksynnän
• Saatavana R-8-putkena (murtolujuus 800 MPa / 116 ksi) ja R-10 (murtolujuus 1000 MPa / 145 ksi)
• 4130-kromimolybdeeniä vastaava lujuus, mutta parempi muovattavuus ja hitsattavuus
• MIG- ja TIG-hitsattava