Swedish Steel Prize -palkinnon myöntää vuosittain SSAB, maailman johtava erikoislujan teräksen ja kulutuslevyjen valmistaja, tunnustuksena innovatiivisimmista ja luovimmista tuotteista ja ratkaisuista, joissa hyödynnetään erikoislujia teräksiä. Voittaja julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa Tukholmassa 19. marraskuuta.

Terex Cranes Germany halusi kehittää uuden puomijärjestelmän, joka voidaan jälkiasentaa nykyisiin nosturimalleihin. Sen ansiosta ei tarvitsisi ostaa kokonaan uutta, suurempaa nosturia. Boom Booster Kit on erittäin innovatiivinen ratkaisu ja aivan erilainen kuin mikään muu markkinoilla oleva puomijärjestelmä. Se kehitettiin helposti koottavaksi ja sellaiseksi, ettei nosturiin tarvita lisävahvistuksia. Järjestelmän kokoaminen vie vain kaksi päivää. Se on myös helppo kuljettaa. 

”Se on vähän niin kuin käyttäisi auton moottorin ohjausyksikön uudelleen ohjelmointia, (chiptuning), joka lisää suorituskykyä välittömästi”, kertoo Terex Cranes Groupin teknologia- ja innovaatiojohtaja Harald Riedinger. ”Terex Boom Booster on korvaava puomirakenne, jonka avulla CC 8800-1 -nosturimallimme tehokkuus voidaan miltei kaksinkertaistaa jyrkkäkulmaisissa ja pitkissä puomikokoonpanoissa.”

Teiden kuljetussäädöksistä riippuen Boom Booster voidaan purkaa osittain tai kokonaan ruuviliitosten ansiosta. Se mahtuu 12-metrisiin, päältä avonaisiin standardikontteihin. Tämä parantaa käsittelyä ja kuljetusta: tavallisia kuljetusmenetelmiä voidaan hyödyntää paremmin ja raskaita erikoiskuljetuksia tarvitaan vähemmän, minkä ansiosta polttoaineen kulutus vähenee.

Boom Boosterissa käytetään useita erikoislujia teräksiä esimerkiksi ristikkorakenteissa, putkissa ja pultatuissa liitoskohdissa. Näitä teräksiä ovat Strenx 700MC, 770QL ja 960QL, Strenx 700 -profiilit ja SSAB Domex 460NL.

Boom Booster Kit koostuu kahdesta 11 metrin sovitinosasta ja viidestä väliosasta, jotka ovat 10 metrin pituisia. Kootun lisäosapuomin pituus on 72 metriä. Boom Booster -lisäosan kanssa nosturilla ulotutaan helposti 156 metriin ja lisäpuomin kanssa 234 metriin. Boom Boosterit valmistetaan kokonaan Saksan Zweibrückenissa.

Swedish Steel Prize -kilpailun tuomaristo:
Terex on kehittänyt mukautuvan nosturin lisäosan (Boom Booster), joka lisää yrityksen CC 8800-1 -nosturimallin nostokuorman suuruutta merkittävästi. Vaihtoehtona olisi koko nosturin vaihtaminen uuteen, joten tämä on erittäin kustannustehokas ratkaisu. Erikoislujaa terästä on käytetty Boom Boosterin ristikossa. Kokoaminen on helppoa, sillä komponentit kuljetetaan standardikonteissa, minkä avulla optimoidaan kuljetukset ja vähennetään polttoaineen kulutusta sekä päästöjä. Boosterin teräsristikon poikkileikkausmitat ovat aiempaa suuremmat, mikä estää nurjahtamista ja parantaa taivutusjäykkyyttä.

Swedish Steel Prize -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Sen tarkoitus on inspiroida sekä lisätä tietämystä erikoislujien terästen käytöstä kevyempien, turvallisempien ja kestävämpien tuotteiden kehittämiseksi. 

Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa 100 000 Ruotsin kruunun arvoisen stipendin ja Jörg Jeschken suunnitteleman palkinnon. Palkintojenjakotilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa noin 600 globaalin valmistus- ja terästeollisuuden edustajaa eri puolilta maailmaa osallistuu seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.

Lisätietoja antaa
Marie Elfstrand, ulkoisesta viestinnästä vastaava johtaja, puh. +46 8 454 57 34
Susanne Nordhqwist, tapahtumien ja sisällön johtaja, puh. +46 155 254 381

Kuvia on saatavana SSAB:n mediapankista
Lue lisää Swedish Steel Prize -palkinnosta sivustolta www.steelprize.com