Swedish Steel Prize -palkinnon myöntää vuosittain SSAB, maailman johtava erikoislujien terästen ja kulutuslevyjen valmistaja, tunnustuksena innovatiivisimmista ja luovimmista tuotteista ja ratkaisuista, joissa hyödynnetään erikoislujia teräksiä. Voittaja julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa Tukholmassa 19. marraskuuta.

 

Harvestereissa on yleensä kaksoisrunkorakenne, jossa nosturipuomi on kiinnitetty ohjaamon eteen tai sivulle. Ohjaamo on usein kiinteä, ja koska puomi sijaitsee käyttäjän edessä, näkyvyys on heikko. Ponsse Scorpionissa on symmetrinen nosturipuomi, ja käyttäjä istuu kaikkien liikkeiden keskipisteessä. Se tarjoaa käyttäjälle hyvän näkyvyyden sekä mukavan ja tehokkaan työympäristön.

 

 

”Eräs asiakkaamme halusi pyörivän ohjaamon”, kertoo tutkimus- ja kehitysjohtaja Juha Inberg. ”Kaikki ylintä johtoa myöten olivat motivoituneita kehittämään jotain aivan uutta ja ottamaan todellisia edistysaskelia alalla. Laadimme 3D-mallit ja päätimme, että uudessa koneessa olisi paljon muutakin kuin kääntyvä ohjaamo. Ponsse Scorpionin suurin etu on sen merkittävästi parannettu ergonomia, mikä myös lisää tuottavuutta”, Inberg selittää.

 

Koska ohjaamossa on parempi ergonomia ja näkyvyys kaikkiin suuntiin ilman kääntyilyä käytön aikana, kuljettajan työ on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa, ja myös puunkorjuun laatu paranee. Scorpion on ympäristöystävällisempi, sillä sen huoltovälit ovat pitkät ja siinä on käytetty vähäpäästöistä moottoriteknologiaa. Harvesterin paino on jaettu tasaisesti kahdeksan pyörään varaan.

 

SSAB ja Ponsse ovat tehneet pitkään yhteistyötä hyödyntäen erikoislujia teräksiä vaativissa metsäkonesovelluksissa. SSAB on tarjonnut asiakkaalle teknistä tukea, apua materiaalivalinnoissa ja konepajatyöskentelyyn liittyvää asiantuntemusta. Erikoislujaa Strenx 700 MC Plus -terästä on käytetty ainutlaatuisessa kaksivartisessa nostopuomissa ohjaamon yläpuolella yhdessä teräsvalujen kanssa innovatiivisella tavalla. Runkoon valittiin Strenx 700, mihin olivat perusteena raskaat kuormat, rasitukset ja materiaalien hyvä väsymiskestävyys. Erikoislujaa terästä, esimerkiksi Strenx 700:aa, on käytetty myös rungossa, mikä on mahdollistanut ainutlaatuisen kolmiosaisen rakenteen. Harvesterin pää on valmistettu kulutusta kestävästä Hardox 500 -teräksestä, joka kestää hyvin hankausta.

 

Voimakasta nosturia on helppo hallita, ohjaamo on hiljainen, ja työasento on optimoitu mukavammaksi. Erikoislujien terästen ansiosta harvesterin kokonaispaino on alhaisempi, mikä helpottaa ohjattavuutta epätasaisessa maastossa. Alhaisemman painon ansiosta koneen laakereiden määrää voitiin kasvattaa, minkä ansiosta Ponsse Scorpion on ainutlaatuisen vakaa. Lisäksi polttoaineen kulutus on aiempaa alhaisempi, ja puomin liikkeet ovat nopeampia. Koneen alhainen pintapaine on etu, kun työskennellään pehmeillä alustoilla. Ponsse Scorpion on ollut tuotannossa vuodesta 2014, ja kentällä on yli 200 konetta noin 30 maassa. Ponsse on patentoinut nosturi- ja ohjaamokokoonpanon, kolmoisrunkorakenteen, rungon vakautusjärjestelmän ja ohjaamovakauden koodaustoiminnon kokoonpanon. Kaikki Scorpion-harvesterit valmistetaan Ponssen tuotantotiloissa Suomessa.

 

Swedish Steel Prize -kilpailun tuomaristo:
Ponsse on kehittänyt harvesteria järjestelmällisesti käyttäjään keskittyen ja luonut näin harvesterien uuden sukupolven, jossa käyttäjän ergonomia on huomattavasti aiempaa parempi. Koneen toiminnallisuus on parempi ja tuottavuus korkeampi ja se vahingoittaa maaperää vähemmän, mutta painoa ei ole tarvinnut tämän saavuttamiseksi lisätä. Tämä on saavutettu ainutlaatuisilla suunnitteluratkaisuilla, joissa hyödynnetään kaikkia erikoislujan teräksen etuja rungossa, nosturin varsissa, teräpäässä ja pohjalevyissä. Teräs, jonka iskusitkeys on korkea, takaa turvallisen käytön alhaisissa lämpötiloissa.

 

Swedish Steel Prize -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Sen tarkoitus on inspiroida sekä lisätä tietämystä erikoislujien terästen käytöstä kevyempien, turvallisempien ja kestävämpien tuotteiden kehittämiseksi. 

 

Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa 100 000 Ruotsin kruunun arvoisen stipendin ja Jörg Jeschken suunnitteleman palkinnon. Palkintojenjakotilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa noin 600 globaalin valmistus- ja terästeollisuuden edustajaa eri puolilta maailmaa osallistuu seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.

 

Lisätietoja antaa
Marie Elfstrand, ulkoisesta viestinnästä vastaava johtaja, puh. +46 8 454 57 34
Susanne Nordhqwist, tapahtumien ja sisällön johtaja, puh. +46 155 254 381

 

Kuvia on saatavana SSAB:n mediapankista
Lue lisää Swedish Steel Prize -palkinnosta sivustolta www.steelprize.com