”Tämä mullistaa teräksen 3D-tulostuksen. SSAB on jo osoittanut, että on mahdollista tuottaa terästä ilman hiilidioksidipäästöjä. Nyt yhdistämme päästöttömän teräksen ja jauheteknologian, mikä mahdollistaa kestävän kehityksen mukaisen 3D-tulostuksen, jossa vain mielikuvitus on rajana”, SSAB Special Steels -divisioonan johtaja Johnny Sjöström kertoo.

Teräksen tuotanto on suuri hiilidioksidipäästöjen lähde terästuotteiden 3D-tulostuksessa. Jauhamalla SSAB:n päästöttömät teräkset fossiilivapailla energialähteillä teräksen valmistuksen hiilidioksidipäästöt vähenevät käytännössä nollaan.

Viime vuonna SSAB toi markkinoille ensimmäisen tavanomaisen teräsjauheen, SSAB AM Engineeringin, ja nyt valikoima laajenee SSAB AM Tough Zero®  -teräsjauhetuotteella. SSAB pystyy myös tarjoamaan ainutlaatuista fossiilivapaata, HYBRIT-teknologiaan perustuvaa, terästään jauheena rajoitettuina määrinä.

Vuonna 2020 SSAB:n Oxelösundin-tehtaalla investoitiin teräsjauheen tuotantolaitokseen korkealuokkaisen korkealujuusteräsjauheen lisäainevalmistukseen (tunnetaan myös nimellä 3D-tulostus), täydentämään SSAB:n tavallista terästarjontaa.

Teräsjauhe soveltuu ihanteellisesti rajoitetuille sarjoille räätälöityjä komponentteja tai varaosia, jotka vaativat suurta rakenteellista eheyttä ja optimaalista toimivuutta. Sitä voidaan käyttää monilla eri teollisuudenaloilla aina kulutustavaroista raskaisiin koneisiin, autoteollisuuteen ja moneen muuhun.

”Erikoislujien teräskomponenttien 3D-tulostus auttaa vähentämään käytetyn raaka-aineen määrää, keventämään painoa ja lisäämään lopputuotteen toimivuutta. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi autojen ja raskaiden koneiden valmistuksessa, kun halutaan keventää painoa, parantaa suorituskykyä ja pienentää CO2-jalanjälkeä”, sanoo Jesper Vang, SSAB:n jauheteknologiasta vastaava johtaja.

SSAB on jo toimittanut fossiilivapaata teräsjauheprototyyppiä valituille asiakkaille. Vuonna 2023 HT Laser 3D-tulosti ensimmäisen metsäkoneeseen sopivan fossiilivapaan teräskomponentin, ja kaivosyritys Epiroc valmisti kiviporan hydraulilohkon prototyypin perinteisestä teräsjauheesta ja kertoi tutkivansa mahdollisuuksia fossiilivapaan jauheen käyttämiseen. Vuonna 2022 Triwa toi markkinoille ensimmäisen fossiilivapaasta teräsjauheesta valmistetun kuluttajatuotteen – rannekellon.

Teräsjauhetta valmistetaan hajottamalla 3D-tulostukseen räätälöityä sulaa terästä korkeapaineisella atomisointikaasulla, jolloin syntyy pieniä pallomaisia pisaroita, jotka jähmetetään jauheeksi. Myös teräsjauheen valmistuksessa käytetään vain fossiilivapaita energialähteitä.

SSAB Zero® ja SSAB Fossil-freeTM

SSAB Zero® on teräs, joka on valmistettu kierrätysteräksestä fossiilivapailla energialähteillä, mikä tarkoittaa käytännössä nollapäästöjä teräksenvalmistusprosessissa. SSAB Zero® lanseerattiin markkinoille 2023.

SSAB Fossil-freeTM -teräs valmistetaan mullistavalla HYBRIT-teknologialla, jonka SSAB on kehittänyt yhdessä kaivosyhtiö LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin kanssa. Sen sijaan, että rautamalmista poistettaisiin happea hiilen avulla, HYBRIT-teknologiassa käytetään fossiilivapaalla energialla tuotettua vetyä rautasienen valmistukseen teräksentuotantoa varten. Hiilidioksidipäästöjä ei synny, vaan prosessin sivutuotteena syntyy vettä. Tällä hetkellä SSAB Fossil-freeTM -terästä toimitetaan vain pilottitoimituksina.

 

Lisätiedot:
Anna Molin, SSAB press officer, [email protected], +46 76 110 46 76