Neljännen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 16 973 (19 251) milj. Ruotsin kruunua

  • Käyttökate (EBITDA), ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, oli -127 (1 971) milj. kruunua

  • Liiketulos, ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, oli - 1 131 (1 035) milj. kruunua

  • Liiketulos, ml. vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät, oli -1 178 (1 007) milj. kruunua

  • Tulos per osake oli -1,21 (0,67) kruunua

  • Hallitus esittää, että vuodelta 2019 jaetaan osinkoa 1,50 (1,50) kruunua osakkeelta

Toimitusjohtajan katsaus

SSAB:n vuoden 2019 neljännen neljänneksen liiketulos laski 2 166 milj. kruunua edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli -1 131 milj. kruunua. Tulosheikennys johtui pääosin SSAB Europe ja SSAB Americas -divisioonista. Koko vuoden 2019 liikevoitto oli 2 159 (5 181) milj. kruunua. Tulosheikennys tuli suurelta osin myös koko vuoden osalta SSAB Europe -divisioonasta.

SSAB Special Steels -divisioonan toimitukset jäivät alhaiselle tasolle vuoden viimeisellä neljänneksellä johtuen heikentyneestä taloussuhdanteesta ja varastojen sopeuttamisesta Euroopan markkinoilla. Oxelösundin tehtaan suunnitellun huoltoseisokin kustannukset rasittivat liiketulosta, joka oli -126 (-72) milj. kruunua.

SSAB Europe -divisioonan toimitukset laskivat 752 (850) tuhanteen tonniin, johtuen suurelta osin siitä, että loppuasiakkaat ja jakelijat vähensivät neljänneksen aikana varastotasojaan. Myyntikatteet pienenivät ja Suomen lakkojen noin 250 milj. kruunun kustannukset rasittivat neljänneksen tulosta, joka painui -609 (733) milj. kruunuun.

SSAB Americas -divisioonan liiketulos laski -222 (553) milj. kruunuun neljännellä neljänneksellä. Tulosheikennys johtui pääosin laskeneista myyntihinnoista sekä jonkin verran edellisvuotta korkeammista huoltoseisokin kustannuksista. Kysyntä oli suhteellisen vakaata, mutta suunniteltu huoltoseisokki Mobilen tehtaalla vaikutti negatiivisesti toimitusmääriin.

Vuoden viimeisen neljänneksen aikana kustannusäästötoimenpiteillä oli positiivinen tulosvaikutus. Supistimme neljänneksen aikana tuotantoa Euroopan terästehtaissamme sopeuttaaksemme tuotantotasot laskeneeseen kysyntään. Raahessa toinen masuuneista oli väliaikaisesti suljettuna. Nämä toimenpiteet pienensivät käyttöpääomaa ja operatiivinen kassavirta oli 1 321 (1 960) milj. kruunua neljännellä neljänneksellä. Asiakkaiden varastotasojen sopeuttamisen odotetaan Euroopan markkinoilla olevan ohi ja tilauskanta alkoi kasvaa neljännen neljänneksen lopulla. Toimitusten odotetaankin kasvavan vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä ja Raahen toinen masuuni, joka suljettiin väliaikaisesti neljännellä neljänneksellä, on otettu taas vuoden alusta takaisin käyttöön.

Vahva taseemme mahdollisti sen, että pystyimme vuoden 2019 aikana toteuttamaan useita toimintaamme täydentäviä yritysostoja. Joulukuussa esittelimme uudet strategiset tavoitteemme, jotka osoittavat kunnianhimoamme kasvaa erikoisteräksissä sekä kehittää omia jakelukanaviamme. Tavoitteena on rakentaa entistäkin vahvempi SSAB, joka on vähemmän herkkä suhdannevaihteluille. Hallitus esittää, että osinkoa vuodelta 2019 maksetaan 1,50 kruunua osakkeelta.


Tilinpäätöstiedote vuodelta 2019 on tänään julkistettu kokonaisuudessaan englanniksi ja ruotsiksi ja on saatavilla yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.ssab.fi > SSAB-konserni > Sijoittajat > Raportit-ja-esitykset.

Kutsu SSAB:n vuoden 2019 tulosjulkistukseen

SSAB järjestää analyytikko- ja mediatilaisuuden vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteensa julkistamispäivänä tänään klo 09.30 CET (10.30 EET) Tukholmassa. Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi ja sitä voi seurata myös webcast-lähetyksenä yhtiön internet-sivuilla www.ssab.com. Tilaisuuteen voi osallistua myös puhelinkonferenssin kautta.

Aika ja paikka: Kello 09.30 CET, World Trade Center (WTC) Tukholma, Kungsbron 1, konferenssihuone Manhattan.

Puhelin:
+46 856 642 651 (Ruotsi),

+44 333 300 0804 (UK),

+1 631 913 1422 (USA).

PIN: 97485176#

Webcast-linkki: Webcast-lähetykseen

Lisätietoja:
Sijoittajasuhteet: Per Hillström, IR-johtaja, [email protected], puh. +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. +358 50 3143 634

Tilinpäätöstiedotetta ei julkisteta suomeksi. Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.