SSAB hakee jatkuvasti innovatiivisia arkkitehteja, jotka käyttävät rakennuksissaan ympäristön kannalta kestäviä materiaaleja. Vähän aikaa sitten SSAB teki yhteistyötä tukholmalaisen Utopia Arkitekter -arkkitehtitoimiston kanssa, joka haluaa rakentaa vuoristoon ympäristötietoisen retkeilymajan, Skýlin.

Skýlin katto valmistetaan maalipinnoitetusta GreenCoat®-teräksestä. Se on toistaiseksi ainoa markkinoilla oleva tuote, jonka pinnoitteen raaka-aineena on käytetty ruotsalaista rypsiöljyä fossiilisten öljyjen sijaan. Se onkin markkinoiden ympäristötietoisin teräs ulkokäyttökohteisiin. 

"Skýli on suunniteltu turmeltumattomaan luonnonympäristöön, jossa kestävä kehitys on erittäin vahvasti etusijalla. Materiaalien on oltava ympäristötietoisia mutta kestettävä silti ääriolosuhteita. Juuri tämä oli yksi syy, miksi valitsimme kattoon GreenCoat-teräksen", kertoo Mattias Litström Utopia Arkitekter -arkkitehtitoimistosta. 

WAF-palkintoehdokkaaksi nimetty suunnitelma heijastelee pohjoismaista identiteettiä moderneilla, ympäristön kannalta kestävillä ja erittäin funktionaalisilla ratkaisuilla vaeltajien ja heidän oppaidensa majoitukseen. Katon upea sininen väri kuvastaa pohjoismaista valoa, ja sen ansiosta Skýli erottuu maisemasta.

Skýlissä neljä teräväkärkistä pyramidia yhdistyy hyvin vahvaksi, kestäväksi, turvalliseksi ja vakaaksi rakenteeksi. Kolmiomaiset päätykolmiot muistuttavat telttaa, jota retkeilijät kaikkialla maailmassa perinteisesti käyttävät yösijanaan, ja suurikokoiset ikkunat luovat läpinäkyvyyttä, jotta ympäröivä maisema on aina läsnä myös sisätiloissa oleville. 

"Alkuperäinen konsepti kehitettiin ajatuksella, että se olisi helposti kuljetettavissa kaukaisiin paikkoihin, joten sen vuoksi materiaalien keveydellä on hyvin tärkeä merkitys. GreenCoat-teräs on kevyttä ja samalla erittäin kestävää", Litström selvittää. 

Sen lisäksi, että GreenCoat-teräksen maalipinnoitteessa käytetään ruotsalaista rypsiöljyä, mikä pienentää rakennuksen ekologista jalanjälkeä, samalla tuotteesta saadaan erittäin pitkäikäinen ja korroosionkestävä ja se säilyttää värinsä pitkään. Lisäksi se on rakentamisen ammattilaisille huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin muut vastaavanlaiset materiaalit. GreenCoat-terästen vähäisen lämpölaajenemisen ansiosta rakennuksen ulkopinnat ovat siistit, eikä niissä tule esiintymään aaltoilua tai muodonmuutoksia vuosikausiin.

WAF-palkinnon voittaja julkistetaan Berliinissä 15.–17. marraskuuta järjestettävässä World Architecture Festival -tapahtumassa. Vuonna 2016 Henning Stummelin Tin House GreenCoat PLX Pro BT -teräksestä valmistettuine punaisine kattoineen ja julkisivuineen oli myös yksi WAF-finalisteista.  

Kuvateksti:

-Skýlin upea sininen katto valmistetaan ympäristöperiaatteita noudattavasta GreenCoat®-teräksestä. 

- Ruotsalaista rypsiöljyä sisältävällä pinnoitteella pinnoitettu GreenCoat®-teräs valikoitui käyttöön ympäristöystävällisyytensä, keveytensä ja kestävyytensä vuoksi.  

- Mattias Litström ja Utopia Arkitekter (Tukholma) ovat Skýli-suunnitelmallaan World Architecture Festival (WAF) -palkintoehdokkaana vapaa-ajanviettoon liittyvien tulevaisuudenprojektien sarjassa. 

Lisätietoja:
Pauliina Thun, Corporate Marketing, SSAB, Puhelin: +358 50 3142856, [email protected]